Početna Kultura Do kraja godine Izložba posvećena Milevi Marić Ajnštajn

Do kraja godine Izložba posvećena Milevi Marić Ajnštajn

0

U toku je realizacija IPA projekta između Mađarske i Srbije koji bi trebalo da stvori zajedničku turističku rutu kroz dve multimedijalne izložbe posvećene značajnim ženama u kulturi i nauci u Segedinu i Novom Sadu.

Muzej grada Novog Sada već uveliko radi na adaptaciji prostora na tvrđavi kako bi tu do kraja godine bila postavljena izložba o Milevi Marić Ajnštajn.

Arheolozi u zgradi muzeja Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi imaju pune ruke posla, a nalazi bi trebalo još jednom da potvrde kontinuitet života na petrovaradinskoj steni. Nakon arheoloških ispitivanja počeće i kompletan obnova i tehničko opremanje zapadnog krila i atrijuma zgrade muzeja čime će se dobiti oko 800 kvadrata novog izložbenog prostora.

„Ne samo što ćemo dobiti novi izložbeno prostor već će to biti prostor, po najsevremenijim kriterijumima kada je reč o izložbenim prostorima i kada govorimo o miktorlimatskim uslovima kontorli svetla“, rekla je Ivana Gudurić iz Muzeja Grada Novog Sada.

U tom rekontruisanom prostoru prvo će biti postavljena izložba posvećena Milevi Marić Ajnštaj. Ceo taj posao deo je IPA projekta između Mađarske i Vojvodine kako bi se Novi Sad i Segedin povezali zajedničkom turističko-kulturnom rutom.

„Reč je o turističkoj turi kojoj koje se promovišu znamenite žene u nauci i umetosti i sam projekat podrazumeva dve multimedijalne izložbe jednu u Mađarskoj i jednu kod nas Mileva Marić Ajnštaj koju radi Dušan Jovović multmedijalni umetnik iz Beograda“, napominje Ivana Gudurić, iz Muzeja Grada Novog Sada.

Izložba posvećena Milevi Marić biće otvorena ove godine u okviru programa titule Evropske prestonice kulture i biće postavljena tri godine.

Izvor: RTV
Foto: Wikipedia