Početna Gradske teme Dom zdravlja počeo projekat “Promeni život – promeni način ishrane”

Dom zdravlja počeo projekat “Promeni život – promeni način ishrane”

??????????

Dom zdravlja “Novi Sad”, uz podršku Gradske uprave za zdravstvo, počinje realizaciju projekta “Promeni život – promeni način ishrane”, a cilj projekta je informisanje i edukacija građana o pravilnoj ishrani, kao i faktorima rizika za nastajanje hroničnih nezaraznih bolesti.

Dom zdravlja ‘Novi Sad’ stavlja akcenat na preventivu, pa zbog toga u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo organizuje 8 projekata čiji je nosilac, i 4 u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine i Institutom za plućne bolesti Vojvodine. Svi projekti će biti realizovani do decembra, a cilj je i implementacija tih projekata u redovan rad Doma zdravlja“, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare dr Ljerka Popov, pomoćnik direktora za zdravstvo.

Projekat “Promeni život – promeni način ishrane” obuhvata 12 predavanja po mesnim zajednicama u gradu, od kojih su dva u prostorijama Doma zdravlja. Prvo predavanje je danas u 18 časova u MZ “Ivo Andrić” na Limanu.

Projekat ima više ciljeva – prvi je edukativni, informisanje stanovništva kroz interaktivne radionice o pravilnoj ishrani, koja je jako bitna za sprečavanje rizika od oboljevanja od masovnih – nezaraznih bolesti, koje izazivaju najveći stepen smrtnosti u svetu, a i kod nas“, rekla je dr Olgica Jukić – Neatnica, rukovodilac projekta.

Ona je navela da se stanovništvo Srbije, prema istraživanjima, nepravilno hrani, te da će se u okviru projekta meriti krvni pritisak, BMI i obim struka, a rizičnim građanima će se odmah zakazivati dalji pregledi kod interniste.

Neatnica je pozvala sve zainteresovane da dođu na predavanja, a, kako je rekla, od oktobra, povodom Oktobra – meseca pravilne ishrane, građani mogu da se prijave na telefone Savetovališta za dijabetes 4879-833 na Limanu i 4879-437 u objektu “Jovan Jovanović-Zmaj” i da zakažu pregled ili zatraže savet o pravilnoj ishrani.

Autor i foto: mojnovisad.com