Početna Gradske teme Dunavski park dobio 11 pačića

Dunavski park dobio 11 pačića

Jedanaest malih žutih pačića naselili su se na ostrvu Eržebet u Dunavskom parku.

Ovi Novosađani se stari tek nekoliko dana i vreme pretežno provode uz majku obilazeći ostrvo i odmarajući u hladu vrbe.

Kako je ovih dana u Novom Sadu izrazito toplo, oni sa mama-patkom silaze često i do vode kako bi se osvežili u jezeru i koliko se može primetiti, svi su već dobri plivači.

Građani koji su se zatekli u Dunavskom parku i primetili 11 novih stanara, sa oduševeljem ih pozdravljaju i fotografišu.

U Upravi Gradskog zelenila za 021.rs navode da patka i pačići koji su se izlegli u Dunavskom parku nisu njihovo vlasništvo, već da se radi o gostima. Kako navode u “Zelenilu”, patke koje građani mogu da vide u Dunavskom parku su divlje, dolaze povremeno i pretežno borave kod jezera, gde se ove godine rodilo i ovih 11 pačića.

Mada “Zelenilo” nema obavezu da brine o ovim životinjama, kao nekada o labudovima Isi i Bisi, čuvari parka će ih sigurno obilaziti i obratiti pažnju da ih neki neodgovorni posetilac ne uznemirava.

Podsetimo da je do pre nekoliko godina u parku redovno boravio par labudova, koji su decenijama nosili ime Isa i Bisa, iako su tokom godina menjani parovi. Ise i Bise više nema nakon što je nepoznati pas jedne noći ubio Bisu i labudiće, a Isa je premešten u zimovnik.

Pošto je to bio poslednji u nizu nasrtaja na labudove, jer se pre toga dešavalo da ih napadaju i neodgovorni građani, “Zelenilo” je donelo odluku da ne vraća labudove dok se ne steknu uslovi za njihov boravak u Dunavskom parku, ali to se do danas nije desilo.

U parku je bilo i pataka, ali su i one uklonjene i sada se samo mogu povremeno videti divlje, poput ovih novih. Takođe, “Zelenilo” je svojevremeno uklonilo i sve kornjače, među kojima je bilo i onih koje su, prema tvrdnji tog javno-komunalnog preduzeća, ubili labudiće.

Sada ih ponovo ima, jer građani umeju da kada se zasite svojih kornjača koje drže kao domaće životinje, iste donosu u park i ostave u jezeru.

Izvor: 021.rs
Foto: Screenshot/021