Početna Gradske teme Sve više švercera u novosadskim autobusima

Sve više švercera u novosadskim autobusima

Komunalna policija je od avgusta 2015. do kraja maja ove godine izdala 1.603 prekršajna naloga putnicima koji su se bez karte vozili autobusima GSP.

Po evidenciji njihove službe, od početka godine je izdato 435 prekršajnih naloga, a svi oni dostavljeni su Prekršajnom sudu u Novom Sadu radi upisa u registar novčanih kazni, piše Dnevnik.

U GSP-u kažu da se u poslednje vreme povećava broj putnika koji ne plaćaju kartu, zbog čega je u planu sprovođenje određenih akcija da bi se taj problem rešio ili barem umanjio. Po evidenciji GSP, kartu na gotovo svim linijama najređe kartu plaćaju mladi. Kako piše Dnevnik, nedavno je na jednoj od prigradskih linija putnica kontrolorima pokazala falsifikovanu kartu, zbog čega joj preti kazna do tri godine zatvora.

Pošto je falsifikovanje krivično delo, ukoliko se otkrije falsifikat karte, prosleđuje se policiji koja dalje sprovodi postupak. Svi kontrolori prolaze obuku i znaju koji su sve elementi zaštite karata, tako da mogu da otkriju falsifikate, kojih u toku meseca bude nekoliko.

Redovne, ali i vanredne kontrole karata, obavljaju se na nekoliko nivoa. Radnici tog preduzeća kontrolišu kupovinu karata kod vozača na ulazu u autobus, u samom vozilu i na srednjim vratima. Osim toga, Služba unutrašnje kontrole nadzire i vozače.

U ovom trenutku je 93 zaposlenih u toj službi. Međutim, u praksi poslove kontrole može da obavlja i do njih 700, budući da to po potrebi rade i ostali zaposleni koji prolaze obuku u skladu s potpisanim ugovorom o radu.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay