Početna Gradske teme Dušan Bajatović: Nijedan termin za “Srbijagas” nije probijen

Dušan Bajatović: Nijedan termin za “Srbijagas” nije probijen

0
Dušan Bajatović - generalni direktor JP "Srbijagas"
Dušan Bajatović – generalni direktor JP “Srbijagas”

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović izjavio je, povodom upozorenja predstavnika Evropske energetske zajednice da bi Srbija mogla zbog kašnjenja u razdvajanju delatnosti tog javnog preduzeća da se suoči sa teškoćama u pregovorima o članstvu u EU, da nema razloga za brigu i da nijedan termin nije probijen.

Bajatović je istakao da se sve radi u dogovoru sa Evropskom komisijom i Energetskom zajednicom, koje su upozorile sva preduzeća u energetskom sektoru i da Srbijagas nije najveći problem.

Ako nekome smeta što Srbijagas prodaje ruski gas, mi trenutno nemamo drugi izvor gasa jer ne postoje diversifikacije. Tržište je po zakonu Srbije potpuno liberalizovano i dosad se niko ozbiljan nije javio za srpsko tržište. Jednostavno ne vidim načina da nas bilo ko može optužiti za bilo šta – od toga da se beži od restrukturiranja ili do toga da neko drži monopol. Tržište je otvoreno za sve – naglasio je on.

Prema njegovim rečima, JP “Srbijagas” trenutno radi uz pomoć Svetske banke i MMF-a.

Preduzeća su osnovana krajem prošle godine. Pošto mi nismo mogli do kraja da sprovedemo gasnu godinu, tražili smo da se ti rokovi pomere na 1. jul – kazao je Bajatović za Radio Beograd.

Prema njegovim rečima, trenutno su usaglašeni planovi Vlade Srbije, Svetske banke i “Srbijagasa” da se svi poslovi završe u toku godine.

Nijedan termin mi u ovom momentu ne probijamo u odnosu na ono što je dogovoreno. Što se tiče razdvajanja i samostalnog funkcionisanja preduzeća, to će biti od 1. jula, a odnosi se na Transportgas Srbija i na Distribuciju gasa Srbija, tako da zaista ne vidim nijedan problem – naveo je Bajatović.

Sada je na snazi, kako kaže, prelazno rešenje koje je dogovoreno sa Evropskom komisijom i Energetskom zajednicom i koje omogućava realizaciju Drugog i dobar deo Trećeg energetskog paketa.

Drugi energetski paket podrazumeva osnivanje regulatora, koji bi bili neutralni i sami obračunavali tarifu za slanje struje ili gasa, naveo je Bajatović.

On kaže da je to potrebno kako vlasnik prenosa ne obračunava tarifu koliko želi i ucenjuje, jer ima monopol.

Pošto po Drugom paketu regulatori nisu uspeli da se osamostale, došao je na red Treći paket koji se bavi nezavisnošću regulatora od prenosnika gasa ili struje ili političara. Onog momenta kada Srbijagas bude mogao da razgovara i o imovini, a to je kada se imovina prenese, u tom momentu se stvaraju uslovi za punu primenu trećeg energetskog paketa odnosno da je u vlasničkom smislu transporter odvojen. To neće moći da bude završeno u toku ove godine . Trenutno “Srbijagas” uopšte nema svoju imovinu, sva imovina je u vlasništvu Republike Srbije i sad se ta imovina na osnovu novog zakona prenosi na imovinu kompanije, ali je treba popisati i preneti u knjige – naveo je Bajatović.

Izvor: Tanjug
Foto: CMC