Početna Novosađani u belom svetu Galja Vranešević: Keln slovi za najliberalniji grad u Nemačkoj – takva atmosfera...

Galja Vranešević: Keln slovi za najliberalniji grad u Nemačkoj – takva atmosfera čini ga privlačnim za život

1

Galja Vranesevic  (1)

S obzirom na činjenicu da je kćerka Predraga Vraneševića, jednog od osnivača kultne grupe “Laboratorija zvuka”, moja sagovornica je od malih nogu bila u dodiru sa muzikom i umetnošću! Galja je u petoj godini počela da svira klavir, a usavršavanje je nastavila u muzičkoj školi “Isidor Bajić” kod profesorice klavira Ivane Branovački. Bilo joj je 11 godina kada je počela da ide na takmičenja i osvaja nagrade na pokrajinskom i saveznom nivou (tada je jos uvek postojalo jugoslovensko takmičenje). Kao petnaestogodišnjakinja dobija prvu internacionalnu nagradu na klavirskom takmičenju u Českoj “Usti nad Labem”. Takođe, i njeno školovanje bilo je neuobičajeno, jer je osnovnu školu završila za sedam umesto osam godina, srednju za dve, umesto četiri, pa je na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu diplomirala u devetnaestoj. Kako je tekao njen životni put nakon odlaska u Keln, saznaćete u intervjuu koji je Galja dala za portal NShronika.rs!

Kada si napustila Novi Sad i koji je bio razlog tvog odlaska?

– Imala sam 19 godina kad sam se preselila u Nemačku. Razlog odlaska iz Novog Sada bile su studije klavira na “Hochschule für Musik” (Visoka škola muzike) u Kelnu koje sam upisala nakon diplomskog ispita na Akademiji u Novom Sadu!

Galja Vranesevic  (2)

Čime se baviš?

– Pored moje pedagoške i koncertne delatnosti, veliki deo mog profesionalnog života posvećen je učenju i predavanju joge. Već 10 godina držim kurseve i radionice joge i ajurvede širom Nemačke. Moju ljubav prema putovanjima i jogi povezala sam kroz Joga-odmore, koje već pola decenije organizujem i vodim na različitim evropskim destinacijama, idealnim za relaksaciju i inspiraciju. Prošle godine je to bio Portugal, a ove Andaluzija.

Kako ti se sviđa život u Kelnu?

– Keln je grad u kojem živim već 19 godina. On je postao deo mene i ja sam postala deo njega.

Galja Vranesevic  (3)

Koje su prednosti života, a koje mane (ukoliko ih ima)?

– Veličina Kelna, grada koji broji milion stanovnika i dobro organizovana infrastruktura čine ga veoma prijatnim za život. Keln slovi za najliberalniji grad u Nemačkoj, pogotovo po pitanjima stranaca, imigranata i pravima homoseksualaca. Takva vrsta otvorene atmosfere je ono što čini Keln privlačnim. Ono što bi mogli da nazovemo manom jeste kelnska klima. Dosta kiše, oblaka i vlažnosti. Međutim, kada sine sunce, Keln je grad u koji se zaljubiš za sekund.

Kako provodiš slobodno vreme i sa kime se družiš?

– Fenomen prijateljstva dobija u mom životu sve više na težini. Slobodno vreme najradije provodim sa prijateljima. Svaki momenat u komunikaciji sa njima ispunjava me radošću i zahvalnošću. Pored prijateljstava u Kelnu, dosta mojih bliskih prijatelja “rasuti” su po celom svetu. Moja bliska prijateljica, a naša poznata pijanistkinja Tamara Stefanović jedna je od njih. Ipak, veoma mi nedostaju dragi ljudi iz Novog Sada, koje ne viđam onoliko koliko bih želela.

Galja Vranesevic  (4)

Postoji li neka sličnost u mentalitetu srpskog i nemačkog naroda?

– Moram priznati da ne vidim sličnost u mentalitetima. Nemci su motivisani organizacijom, strukturom i efikasnošću života. Čini mi se da je ono što Srbe pokreće, demonstrativno uživanje u životu ili takozvani merak.

Koliko se u Kelnu ulaže u kulturu, da li može da se živi od umetnosti?

– Kultura je u svakom društvu ono na čemu se prvo štedi. Tako i u Kelnu postoji institucije kulture koje imaju finansijskih problema, ali je kulturna ponuda još uvek velika i raznovrsna.

Version 2

Koje je tvoje omiljeno mesto u Kelnu?

– U Kelnu postoji takozvani zeleni pojas, zelene površine i parkovi koji se prostiru kroz ceo grad. To su moji omiljeni delovi grada u kojima, svakodnevno sa mojim psom Rudijem provodim vreme u dugim šetnjama.

Šta ti najviše nedostaje iz Novog Sada i koliko često dolaziš?

– Najviše mi nedostaju dragi ljudi, moja porodica, ali i određena mesta u gradu – Kej, Sinagoga (u kojoj sam često nastupala), staro jezgro grada. U Novi Sad dolazim jednom godišnje, mada se desi da prođu čak i dve godine.

Autor: Bojana Šević
Foto: Dorina Koebele-Milas / Privatna arhiva

1 KOMENTAR

Comments are closed.