Početna Gradske teme Evropski dan parkova – Dunavski park omiljen Novosađanima

Evropski dan parkova – Dunavski park omiljen Novosađanima

0

Kada poželimo da u toku dana pobegnemo od užurbanog saobraćaja i brojnih obaveza, idealno mesto za kratki predah jesu parkovi. Kako bismo proširili svest o značaju i očuvanja zelenih površina, danas, 24. maja obeležavamo evropski Dan parkova. Novosađani ih često nazivaju prirodnim oazama mira jer su vešto ušuškani na najfrekventnijim lokacijama u gradu, a za nešto mlađe sugrađane, to su mesta gde se rađaju nova poznanstva koja bude brojna sećanja.

Zato je potrebno poštovati sva pravila boravka u parkovima, kako bismo uživali u tim čarobnim zelenim oazama. U jednom od novosadskih parkova bila je i naša dežurna ekipa. Istraživanje studenata Pejzažne arhitekture pokazuju da je među Novosađanima omiljeni Dunavski park.

Kamenički, Futoški i Dunavski park su zaštićena dobra prirode, od deset parkova koliko ih ima u Novom Sadu. Blizu 70 hektara je ukupna površina parkova u Novom Sadu, prema podacima iz JKP “Gradsko Zelenilo”.

Na jesen će Dunavski park, nakon rekonstrukcije, izgledati potpuno drugačije – predviđene su nove staze, mobilijar, biće zamenjene česme, dečje igralište će takođe biti rekonstruisano. Samo delovi u kojima se trenutno radi su zatvoreni, dok se u ostalim može nesmetano boraviti”, kaže za RTV, Jelena Prica, iz “Gradskog Zelenila”.

Izvor: RTV
Foto: NSHronika.rs