Početna Gradske teme Programom za najmlađe obeleženi “Dani Jegričke”

Programom za najmlađe obeleženi “Dani Jegričke”

0

JVP “Vode Vojvodine” obeležilo je danas “Dane Jegričke” u Parku prirode “Jegrička” u Temerinu, a tom prilikom organizovano je niz aktivnosti za decu.

Učenici trećeg razreda OŠ „Danilo Zelenović“ iz Siriga i učenici četvrtog razreda OŠ „Petar Kočić“ iz Temerina imali su prilike da nauče da pecaju, voze se katamaranom i učestvuju u ekološkim radionicama, uz aktivni edukativni program o Jegričkoj i očuvanju životne sredine.

Školarcima je direktor JVP “Vode Vojvodine” Srđan Kružević poklonio pecaljke i školski pribor, a kako je rekao, ove godine je za školu ribolova prvi put angažovan licencirani trener za sportski ribolov, koji je i ujedno i višestruki i aktuelni prvak države u šaranskom ribolovu.

– Uoči Velikog petka ove godine, na ovom području zaplenjeno je preko tri i po kilometra mreže koju su ribokradice postavile. Pored toga što pojačavamo prisustvo naših ribočuvara i pripadnika MUP-a, smatramo da je izuzetno važno da deca ovog uzrasta počinju da se upoznaju sa time šta znači riblji fond, zaštita životne sredine i na koji način treba voditi računa o prirodi. Ovde ima puno zaštićenih vrsta i apelujem na roditelje te dece i ljude koji dolaze u Jegričku da čuvaju ovo okruženje – rekao je Kružević.

Uz navedene aktivnosti i obilaskom Parka prirode, kom su prisustvovali i predstavnici Opštine Temerin, danas je ujedno obeležen i Evropski dan parkova.

Park prirode „Jegrička“ stavljen je pod zaštitu i predat na upravljanje JVP „Vode Vojvodine“ 2005. godine. Danas on privlači mnogobrojne posetioce i turiste, željne rekreacije u prirodi i bega od grada u mir i tišinu. Ovde mogu u jednodnevnom izletu da uživaju u šetnjama stazama zdravlja, da se voze katamaranom, ali i da nauče koje retke i zaštićene vrste žive u ovom području.

Jegrička je dom za čak 198 vrsta ptica i nalazi se na listi područja od međunarodnog značaja za ptice – Important Bird Area.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Vode Vojvodine