Početna Gradske teme Fasade četiri zgrade na Bulevaru Mihajla Pupina dobiće nov izgled

Fasade četiri zgrade na Bulevaru Mihajla Pupina dobiće nov izgled

0

Fasade četiri zgrade na Bulevaru Mihajla Pupina u Novom Sadu, koje predstavljaju vredno kulturno-istorijsko nasleđe dobiće putpuno nov izgled. Radovi će se odvijati u četiri faze, a prema planu predviđeno je da rok završetka obnove fasada bude 120 dana.

Titulu bulevara na kojem je nastala novovekovna srpska Atina tokom prošlog veka odneo je Bulevar Mihajla Pupina, te je obnova fasada preko puta Banovine od izuzetnog značaja. Konzervatorsko-restauratorski i građevinsko-zanatski radovi odvijaće se u četiri faze, a u toku su pripremno-završni radovi.

“Radovi na Bulevaru Mihajla Pupina 11, 13, 15 i 17 su obuhvaćeni predmetnim predračunom negde okok 26 miliona sa PDV-om. Svaka zgrada je tu između šest i po i sedam i po miliona sa PDV-om. Ti radovi podrazumevaju četiri faze, pripremno-zaršne radove, zidarske radove, limarske i molersko-farbarske”, kaže Siniša Jokić, Zavod za zaštitu spomenika Novog Sada.

Izgrađene 30-ih godina dvadesetog veka fasade predstavljaju kulturno blago i modernu između dva svetska rata, a zajedno sa Banovinom i okolnim zgrada čine, takozvani, mali Liman.

“Arhitekte koje su radile su čitava plejada sjajnih arhitekata, Pavla Žilnika, Đorđa Tabakovića, Dake Popovića, imamo skulpture Karolja Baranjia, Sretena Stojanovića. Zaista, impozantna arhitektura koja predstavlja stilizaciju kompatibilnu sa Banovinom”, ističe Jokić.

Rok za izradu radova je 120 dana, ali u Zavodu ističu da sve zavisi od vremenskih prilika i dogovora sa stanarima zgrada. Takođe, dodaju da nastavlju sa obnovom istorijsko-kulturnog nasleđa Novog Sada, uključujući i ulice Jovana Đorđevića, vladike Platona, kao i fasade nadomak Gimnazije “Isidora Sekulić”.

Izvor: RTV
Foto: Wikipedia