Početna Gradske teme Firma koja zbrinjava pse u Temerinu koristi azil radnje registrovane za čišćenje...

Firma koja zbrinjava pse u Temerinu koristi azil radnje registrovane za čišćenje u Vrnjačkoj Banji

0

“Zohigijena Aza”, firma koja je nedavno u Temerinu pod neobičnim okolnostima dobila posao zbrinjavanja pasa lutalica, za ovaj posao će koristiti prihvatilište firme “Avenija MB”, koja je registrovana kao radnja za, između ostalog, čišćenje objekata.

Iako se u javnom pozivu Opštine Temerin tražilo da firma koja aplicira dostavi dokaze o posedovanju prihvatilišta za životinje ili o zakupu prihvatilišta, kao i dokaz o registraciji tog prihvatilišta, ova dokumentacija nije dostavljena čelnicima opštine, što ih nije sprečilo da posao dodele “Zohigijeni Aza”.

Pročitajte i: UNOSAN BIZNIS: Kruženje napuštenih pasa i zlostavljanje životinja o trošku građana Srbije

“Zoohigijena Aza” je dostavila dva ugovora o saradnji, sklopljena 2017. godine na neodređeno vreme – ugovor sa veterinarskom stanicom “Avenija Vet” iz Vrnjačke Banje, koja se obavezala da će pregledati, čipovati, lečiti i hraniti pse, kao i ugovor sa radnjom za čišćenje objekata i ostale usluge u poljoprivredi “Avenija MB”, koja će besplatno ustupiti svoje prihvatilište u Novom Selu u Vrnjačkoj Banji “zbog dobrih poslovnih odnosa dve ugovorne strane”. Na javni poziv nije dostavljeno ništa u vezi sa registracijom ovog prihvatilišta.

Ove i ostale informacije samo su neke od nelogičnosti i sumnji na ozbiljne nezakonitosti koje ima Igor Janković, predsednik Udruženja za prava i zaštitu životinja Majdanpek. On prati situaciju u Temerinu i drugim opštinama, koje godinama sklapaju sumnjive ugovore sa firmama koje se navodno bave zoohigijenom i veterinom, a da za ovu delatnost uopšte nisu registrovane. Na ovaj način zarađuju veliki novac svake godine, a uhvaćene životinje završavaju u drugim opštinama ili/i nestaju pod čudnim okolnostima.

Kako smo već pisali, Opština Temerin dodelila je posao zbrinjavanja – hvatanja i preuzimanja pasa i mačaka lutalica, vredan 600.000 dinara sa PDV, firmi “Zohigijena Aza” iz Odžaka, koja se jedina javila na javni poziv ove opštine. Od firme se traži da dva puta mesečno, u trajanju od osam meseci, na teritoriji Temerina obavlja svoj posao, to jest da hvata, evidentira, obeležava, vakciniše, leči i zbrinjava pse i mačke lutalice, sve do vraćanja životinja na prethodno stanište.

Problem je što je ovoj firmi već bio zabranjen rad u Temerinu, a ista nije ni registrovana za veterinu. Naime, koriste čudnu okolnost da je u APR nemoguće registrovati se za zoohigijenu, kao privatno preduzeće, već se ovakve firme registruju za “ostale lične uslužne delatnosti”.

“Ne bi smela da se raspisuje javna nabavka za delatnost zoohigijene jer posao dobija svako, pa i neko ko formalno čisti zgrade, kao ‘Avenija MB’. Takođe, posao poput zoohigijene ne bi smeo da se registruje pod ‘lične uslužne delatnosti’. Njih sve je neko tako naučio i ne postoji volja ni kod nadležnih da se ova oblast konačno uredi”, priča Igor Janković, koji je nedavno tražio i od Opštine Temerin dobio dokumentaciju s kojom se “Zohigijena Aza” javila na poziv i dobila posao.

Opština Temerin, republička veterinarska inspekcija, niti čelnici Temerina, već više od dve nedelje ne odgovaraju na pitanja novinara.

Igor je, između ostalog, došao i do izveštaja o akciji hvatanja životinja u Temerinu iz jula 2019. godine, u kojem postoji popunjena tabela o uhvaćenim psima – ista sadrži fotografije pasa, rasu, lokaciju, ali ne i broj čipa i broj pasoša, što Jankovića upućuje na sumnju da je reč o štelovanim izveštajima u kojima se niko nije potrudio da popuni dokumentaciju.

Ono što je trebalo da upozori čelnike kad je reč o preduzeću poput “Zohigijena Aza” je činjenica da je ovoj firmi, zbog neispunjenih uslova, iz zvaničnog državnog registra prihvatilišta izbrisan azil i to pre oko godinu dana.

Janković naglašava da je sve probleme u oblasti zbrinjavanja pasa lutalica evidentirao i Zaštitnik građana u posebnom izveštaju iz 2019. godine. U ovom izveštaju, Zaštitnik građana konstatuje da je “primetna tendencija da jedinice lokalne samouprave koje imaju formiranu zoohigijensku službu koriste usluge preduzetnika ili javnog preduzeća sa teritorije druge lokalne samouprave radi obavljanja poslova koji su u nadležnosti zoohigijenske službe”.

Zaštitnik je konstatovao da postoji zakonska obaveza lokalnih samouprava da formiraju svoje službe zoohigijene, te da angažovanje privatnika da taj posao radi nije poštovanje zakona jer ti privatnici često ne ispunjavaju ni minimum uslova da se bave ovom komunalnom delatnošću.

Da “Avenija MB”, partner “Zoohigijene Aza”, dominira tržištem zaključio je i Zaštitnik građana, s obzirom na to da je ova preduzetnička firma od 2005. do 2017. godine dobijala poslove u više od 40 gradova (a verovatno i više, uzimajući u obzir da 27 gradova nije Zaštitniku dostavilo sve podatke).

“Postavljaju se pitanja da li je ‘Avenija MB’ u mogućnosti da efikasno organizuje staranje i brigu o svim napuštenim životinjama koje su smeštene u njenom prihvatilištu u skladu sa zakonskim odredbama i standardima, imajući u vidu broj zaključenih ugovora sa lokalnim samoupravama, kao i da li su kapaciteti prihvatilišta zaista dovoljni za prihvat toliko uhvaćenih životinja”, naveo je Zaštitnik građana, tada nesvestan da “Avenija MB” još i ustupa svoje kapacitete drugim firmama, poput “Zohigijene Aza”.

Detaljnije o ovoj temi čitajte u tekstu OVDE.

Izvor: 021
Foto: Pixabay