Početna Gradske teme Godišnjica proterivanja Srba iz Zapadne Slavonije obeležena u Veterniku

Godišnjica proterivanja Srba iz Zapadne Slavonije obeležena u Veterniku

0

Jedno od otvorenih pitanja Beograda i Zagreba jeste i činjenica da su Srbi proterani iz Hrvatske. Tako je juče parastosom u crkvi Svetog Simeona Mirotočivog u Veterniku obeležena 28. godišnjica stradanja srpskog naroda iz zapadne Slavonije, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Bljesak”.

Ljudi, žene i deca, njih ukupno 283, stradalo je prvog i drugog maja 1995. godine, a 15.000 Srba proterano je sa svojih vekovnih ognjišta. To je bio početak etničkog čišćenja i nestanak srpskog naroda u Hrvatskoj, tvrde i danas, 28 godina posle, Krajišnici u Srbiji. Pored tuge, i dalje je najprisutniji osećaj nepravde jer za te zločine do sada niko nije odgovarao.

“Moramo ubuduće biti spremni da nikad više naše mlađe generacije to ne dožive i da na Balkanu budu spremni jer tu se često dešavaju oluje, bljeskovi, gromovi, tako da to izbegnemo i opominjemo mlađe generacije da njih ne zadese takve tragedije”, kaže Ljubomir Ercegovac iz Udruženja prognanih Krajišnika.

“Buduće generacije moraju da znaju odakle su, kako smo došli ovde i ko je za to odgovoran, a to se postiže poštovanjem žrtava i čuvanjem sećanja na njih”, kaže Drago Stupar, ispred Udruženja boraca, ratnih invalida i porodica poginulih Vojvodine.

“Kako kaže naš patrijarh: ‘Praštaj, a ne zaboravljaj.’ Mi stalno praštamo i ne zaboravljamo, ali šta imamo od toga. Drugo, mi ne smemo sebi dozvoliti da tolike žrtve širom bivše Jugoslavije od Knina do Vukovara su izginule, a danas je nekome teško da dođe i da se pokloni sjenama”, kaže Stupar.

U ime sećanja na žrtve, postoji i inicijativa da se u dvorištu crkve u Veterniku podigne spomenik nastradalima, a organizatori se nadaju da će od jeseni tu ideju sprovesti u delo.

Izvor: RTV.rs/Nina Banjac
Foto: PrtSc/RTV.rs