Početna Gradske teme Godišnjica Velike bitke kod Petrovaradina

Godišnjica Velike bitke kod Petrovaradina

Polaganjem venaca na spomenik palim ratnicima Velike bitke kod Petrovaradina, obeležena je 301. godišnjica jednog od najznačajnijih ratnih okršaja u istoriji Evrope, kada je vojska Austrijske carevine pobedila Osmansku, čime su razbijene njene težnje da povrati svoje prisustvo u Srednjoj Evropi.

Obeležavanju su prisustvovali predstavnici ambasada Austrije, Turske, Mađarske, OEBS-a, austrijskog viteškog reda Svetog Đorđa, pokrajinske i gradske vlade.

Spomenik Velikoj bici kod Petrovaradina – poznate i kao Bitka na Vezircu – podignut je 1902. godine kao obeležje pobede Austrijske vojske, predvođene legendarnim vojskovođom Eugenom Savojskim, nad znatno brojnijom vojskom Otomanske države, pod komandom velikog vezira Damada Ali-paše – koji na tom bojnom polju i gine. Podignut kao obeležje pobednika, spomenik danas predstavlja druge vrednosti.

Značaj Bitke na Petrovaradinu prevazilazi okvire Novog Sada – koji je prošle godine, iako skromno, obeležio njenu 300-godišnjicu – i gotovo da je nemerljiv, uverava poznavalac Bitke kod Petrovaradina Ognjen Karanović. A iako to nije bio najveći oružani sukob između Osmanske i Habzburške države i njenih armija – svakako se smatra najznačajnijim.

Zahvaljujući nesrećnoj istorijskoj sudbini, srpski vojnici učestvovali su na obe strane. A oni na pobedničkoj strani, kao pomoćne jedinice – prema pojedinim svedočanstvima – iako nisu imali ključnu namenu, odigrali su možda i ključnu ulogu u pobedi hrišćana. Naime, noć uoči dobro pripremljene bitke, na zemlju se obrušila nezapamćena oluja, ozbiljno oštetila pontonske mostove i odsekla austrijsku vojsku.

Pobeda hrišćana kod Petrovaradina – i povlačenje Osmanlija – dovešće i do uspostavljanja antičke duhovno-identiteske granice na rekama Savi i Dunavu, koja će obeležiti dva lica evropske civilizacije – tačku spajanja istoka i zapada.

Izvor: RTV