Godišnjica Velike bitke kod Petrovaradina

Godišnjica Velike bitke kod Petrovaradina

SHARE

Polaganjem venaca na spomenik palim ratnicima Velike bitke kod Petrovaradina, obeležena je 301. godišnjica jednog od najznačajnijih ratnih okršaja u istoriji Evrope, kada je vojska Austrijske carevine pobedila Osmansku, čime su razbijene njene težnje da povrati svoje prisustvo u Srednjoj Evropi.

Obeležavanju su prisustvovali predstavnici ambasada Austrije, Turske, Mađarske, OEBS-a, austrijskog viteškog reda Svetog Đorđa, pokrajinske i gradske vlade.

Spomenik Velikoj bici kod Petrovaradina – poznate i kao Bitka na Vezircu – podignut je 1902. godine kao obeležje pobede Austrijske vojske, predvođene legendarnim vojskovođom Eugenom Savojskim, nad znatno brojnijom vojskom Otomanske države, pod komandom velikog vezira Damada Ali-paše – koji na tom bojnom polju i gine. Podignut kao obeležje pobednika, spomenik danas predstavlja druge vrednosti.

Značaj Bitke na Petrovaradinu prevazilazi okvire Novog Sada – koji je prošle godine, iako skromno, obeležio njenu 300-godišnjicu – i gotovo da je nemerljiv, uverava poznavalac Bitke kod Petrovaradina Ognjen Karanović. A iako to nije bio najveći oružani sukob između Osmanske i Habzburške države i njenih armija – svakako se smatra najznačajnijim.

Zahvaljujući nesrećnoj istorijskoj sudbini, srpski vojnici učestvovali su na obe strane. A oni na pobedničkoj strani, kao pomoćne jedinice – prema pojedinim svedočanstvima – iako nisu imali ključnu namenu, odigrali su možda i ključnu ulogu u pobedi hrišćana. Naime, noć uoči dobro pripremljene bitke, na zemlju se obrušila nezapamćena oluja, ozbiljno oštetila pontonske mostove i odsekla austrijsku vojsku.

Pobeda hrišćana kod Petrovaradina – i povlačenje Osmanlija – dovešće i do uspostavljanja antičke duhovno-identiteske granice na rekama Savi i Dunavu, koja će obeležiti dva lica evropske civilizacije – tačku spajanja istoka i zapada.

Izvor: RTV

NEMA KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR