Početna Gradske teme Gradonačelnik Novog Sada prisustvovao najavi kandidovanja Novog Sada za kulturnu prestonicu Evrope...

Gradonačelnik Novog Sada prisustvovao najavi kandidovanja Novog Sada za kulturnu prestonicu Evrope 2021.

0

kandidovanje

Na konferenciji održanoj u dvorcu Eđšeg su predstavljeni rezultati rada na aplikaciji Novog Sada za kulturnu prestonicu Evrope 2021. godine. Svečanom obeležavanju priprema za kandidovanje Novog Sada za kulturnu prestonicu Evrope, koja će biti podneta 23. oktobra, prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović, prof. dr Momčilo Bajac šef tima zadužen za kanidaturu i Nemanja Milenković predsednik Upravnog odbora EXIT Fondacije.

kandidovanje Milos Vucevic

Uključili smo sve institucije, javni i nevladinin sektor da bi na najbolji način Novi Sad promovisali i prikazali ga u onom svetlu kako ga mi vidimo. Novi Sad vidimo kao razvijen, srednje evropski grad, grad vrednih i pristojnih ljudi, grad sa manirima, sa slavnom prošlošću i jasnom budućnošću. Ja sam ubeđen da je ovo proces vraćanja imidža Novog Sada i kao kandidata za Evropsku prestonicu kulture 2021. i kao kandidata za omladinsku prestonicu 2018. godine“, izjavio je Miloš Vučević gradonačelnik Novog Sada. Vučević se zahvalio medijima što podržavaju akciju promovisanja Grada Novog Sada i zajedničkog učestvovanja u aplikaciji za Evropsku prestonicu.

kandidovanje Vucenovic

Kultura sa svojim činiocima predstavlja osnovu za organizovanje aktivnosti promocije jednog grada. Projekat za titulu Evropske prestonice za kulturu podržalo je i Gradsko veće za kulturu.

Od početka priprema imamo tim koji kvalitetno i aktivno radi na pripremi na kandidaturu i aplikacije. Napravili smo aplikaciju koje se niko neće stideti u Novom Sadu, i koja će biti za primer ostalim evropskim prestonicama kulture u budućnosti. Ovaj projekat smo depolitizovali, šansu smo dali ljudima koji su se dokazali kvalitetom. Zato čvrsto verujem da će sadržaj naše aplikacije garantovati dalji i siguran put ka tituli Evropske prestonice kulture“, rekao je Vanja Vučenović član gradskog veća za kulturu.

kandidovanje1

Dvorac Eđšeg je spomenik kulture Novog Sada, datira od 19. veka i u njemu su se nekada održavale raznovrsne aktivnosti od sortskih dešavanja do muzičkih svečanosti i letnjih igranki, gde su se okupljali sportisti i mladi čime su se negovali i širili moral i duh mladosti. Slogan “Jedinstvo do pobede” poziva da ujedinjeni i složni svi učestvujemo u ovoj važnoj kandidaturi našeg grada.

kandidovanje Nemanja Milenkovic EXIT

Cilj nam je da iz Dvorca Eđšeg započnemo proces puta do pobede, jer eđšeg na mađarskom znači jedinstvo i ona ukazuje na svu interkulturalnost Novog Sada. S obzirom da je ovo bivša streljana simbolično mislim da je pun pogodak za ovu priču. Ja verujem da je Novi Sad neformalno Omladinska prestonica, i da je Novi Sad i kulturna prestonica, očekujem da to formalno i potvrdimo da nije titula ta koja određuje pobedu. Pobedu određuje sve što je urađeno do danas i što do sada nije urađeno“, izjavio je predsednik Upravnog odbora Exit Fondacije Nemanja Milenković.

kandidovanje2

Šef organizacionog odbora za apliciranje Novog Sada za kulturni grad Momčilo Bajac najavio je da će grad Novi Sad ako dobije titulu za koju se kandiduje biti pristupačan i uzbudljiv grad u kojem će se sretati raznoliki indetiteti i gde će kreativnost dobiti na značaju.

Aplikacija za titulu Evropskog kulturnog grada, Novi Sad podneće 23. oktobra na Dan oslobođenja grada.
Pored najave za aplikaciju kulturnog grad Evrope najavljena je manifestacija OPENS day koja će se početi 16. oktobra u Kineskoj četvrti, i koja će biti adut Novog Sada u okviru budućeg Youth creative polisа, u kandidaturi za omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine. Organizatori najavljuju da će Youth Creative Polis biti jezgro razvoja omladinskog sektora i kreativnih industrija.

Na Opens day će se predstaviti mladi neafirmisani umetnici, omladinsko preduzetništvo, posetioci će moći da pogledaju instalacije, izložbe, da uživaju u muzici i salsa zvuku gde će u večernjim časovima moći i da probaju salsa ples uz kubanskog učitelja salase Čome. Program počinje od 12 časova i trajaće do ponoći.

Autor i foto: Ljiljana Kozarev