Početna Gradske teme “Gradsko zelenilo” će posaditi 10.000 stabala, sledi borba protiv vandala

“Gradsko zelenilo” će posaditi 10.000 stabala, sledi borba protiv vandala

0

Ukupno 10.000 stabala biće posađeno u Novom Sadu u naredne dve godine, rekao je za “Dnevnik” savetnik direktora za medije “Gradskog zelenila” Ivan Nožinić, ali kako napominje, ta stabla je potrebno sačuvati i zaštiti od vandala.

Nožinić tvrdi da se “Gradsko zelenilo” svakodnevno susreće sa slučajevima namernog uništavanja zelenih površina od strane jednog dela nesavesnih građana.

– Najčešće su u pitanju mlada, novozasađena stabla ili parkiranje na zelenim površinama. Imali smo i na desetine slučajeva uništavanja zalivnih sistema, posebno na Bulevaru Evrope, kao i parkovskog mobilijara. Šteta na godišnjem nivou meri se milionima dinara, dok počinioci vrlo retko budu otkriveni – kazao je Ivan Nožinić.

Za otkrivanje i kažnjavanje vandala zadužena je Komunalna policija, sa kojom, kako kaže, “Gradsko zelenilo” odlično sarađuje, napominjući da su u najrazvijenijim zemljama Evrope i sveta upravo visokim kaznama i striktnim poštovanjem zakona i propisa skoro da potpuno iskorenjene ovakve pojave.

Nožinić je pozvao građane da se, ukoliko primete uništavanje stelenih površina, u što kraćem roku obrate Komunalnoj policiji i prijave slučajeve uništavanja zajedničke imovine Novosađana.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay