Početna Gradske teme GSP kupuje elektronski sistem naplate za autobuse, izdvojeno 65 miliona dinara

GSP kupuje elektronski sistem naplate za autobuse, izdvojeno 65 miliona dinara

Gradsko saobraćajno preduzeće raspisalo je tender za nabavku dodatne opreme neophodne da se u sve autobuse uvede novi elektronski sistem naplate, koji je počeo da se koristi u junu.

U ovoj javnoj nabavci, čija je vrednost procenjena na 65 miliona dinara, kupuje se softver i druga oprema potrebna za opremanje 155 autobusa gradskog prevoznika.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji,w kupuje se 155 vozačkih konzola – uređaja za prodaju karata i isto toliko softvera za taj aparat. Nabavlja se i 310 validatora karata i ista količina softvera, kao i po 155 GPS uređaja i Wi-Fi rutera.

Takođe, tenderom je predviđeno i održavanje sistema u godišnjoj vrednosti koja ne može da bude veća od 15 odsto cene kompletnog sistema elektronske naplate, što bi bilo nešto više od devet miliona dinara.

Ova količina opreme je dovoljna za preostali broj autobusa u voznom parku GSP-a, jer gradski prevoznika trenutno ima 256 buseva.

Podsetimo da je GSP zimus kupio opremu za 105 autobusa po ceni od 64,9 miliona dinara, a posao su dobili “Telekom Srbija” i “Bus Logic” iz Požarevca.

Kako se u novom tenderu traži kompatibilnost sa već uvedenim sistemom, za očekivati je da ovi ponuđači opet dobiju posao.

Inače, iste firme su prošle godine od GSP-a dobile posao iznajmljivanja 105 elektornskih uređaja koji su zamenili stare prodajne kase, a cena je bila 4,9 miliona dinara, bez da je bilo navedeno na koji period su iznajmljene.

Novi elektronski sistem naplate za sada pokriva gradske linije i korisnici su uglavnom penzioneri, učenici i studenti, a polako nove elektronske karte dobijaju radnici i ostale kategorije. Uvođenje novog sistema trajaće još nekoliko meseci.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija