Početna Gradske teme Hakovani serveri Gradske uprave i javnih službi

Hakovani serveri Gradske uprave i javnih službi

Serveri gradskih uprava, ali i nekolicine drugih javnih službi koji su u JKP „Informatika“ hakovani su tokom vikenda i hakeri traže bitkoine da bi otključali sisteme.

Kako piše 021.rs, reč je o napadu hakera, najverovatnije iz inostranstva. Gradske kamere trenutno ne funkcionišu, a zaposlenima u gradskim službama rečeno je da ne mogu da pristupe svojim mejlovima. Nemoguće je pristupiti i delu „Moji računi“.

Ovu informaciju građani su mogli da saznaju ako su, recimo, danas pokušali da plate račun na šalterima „Informatike“.

JKP „Informatika“ potvrdila je da je u nedelju, 1. marta došlo do ozbiljnog i profesionalnog hakerskog napada na njihov informacioni sistem. Nadležne službe su ga dijagnostikovale i od tog trenutka rade na otklanjanu virusa.

– Reč je o novom tipu „ransomware“ virusa koji napada antivirusnu zaštitiu i „backup“ sisteme i na taj način zaključava fajlove i čini ih nedostupnim. Ovakvi napadi nisu lokalnog karaktera već su dijagnostifikovani širom sveta, a veoma teško ih je sprečiti i ukloniti nakon aktiviranja virusa. Obavštene su nadležne službe Odeljenja za visoko tehnološki kriminal MUP-a Srbije, Bezbednosno-informativna agencija i Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal, a na otklanjanju virusa rade i eksterne IT kompanije i stručnjaci – navode u „Informatici“, dodajući da ne mogu da daju više obaveštenja dok traje istraga.

U saopštenju naglašavaju da ne treba da postoji bojazan od zloupotrebe ličnih podataka građana, jer njihovo čitanje i korišćenje nije ni na koji način ugroženo ovim napadom, jer se baze podataka čuvaju na drugoj platformi. U međuvremenu, građani račune objedinjene naplate mogu uplaćivati na šalterima pošte, banaka i ostalih platnih insitucija, dok se na šalterima informatike ne omogući plaćanje.

Izvor: novisad.com, 021
Foto: Pixabay