Početna Kultura Premijera predstave “Ko je ubio Dženis Džoplin?” 9. marta u SNP-u

Premijera predstave “Ko je ubio Dženis Džoplin?” 9. marta u SNP-u

0

U Srpskom narodnom pozorištu u toku je rad na predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Omladinske prestonice Evrope Novi Sad OPENS, čija premijera će biti u ponedeljak, 9. marta 2020. na Kamernoj sceni u 20.30.

„Ko je ubio Dženis Džoplin?“ je intrigantna predstava sa obiljem muzičkog repertoara koja nas vodi u 1970. godinu, u sobu 105 holivudskog „Lendmark“ hotela, gde je sa samo 27 godina umrla Dženis Džoplin. Ko je ubio Dženis Džoplin – porodica, prijatelji, propale ljubavi, alkohol, droga ili društvo u kojem je živela?

Kroz biografsku priču o rok zvezdi 60-ih godina prošlog veka, saznajemo kako su živele generacije tadašnjih bitnika i zašto je bilo teško biti žena koja se ne uklapa u standarde tadašnje sredine. Predstava nas upoznaje sa Dženis Džoplin, pionirkom među ženama u muzici, ženom koja je iza sebe ostavila svojevrstan pravilnik za „divlje žene”.

Kroz istoriju smo upoznali mnoge žene koje su se uporno opirale nametanjima društvenih normi i odlučivale da žive svojim životom. Jedna od njih bila je i Dženis Džoplin, kroz čiji primer vidimo da borba za sebe nikada nije laka i često vodi ka stvaranju zida između pojedinca i društva. Dženis je umrla sa neostvarenom željom – da se taj zid sruši.

Predstavu režira Sonja Petrović, prema originalnom tekstu Tijane Grumić.

U predstavi igraju: Bojana Milanović, Sonja Isailović, Vukašin Ranđelović, Dimitrije Aranđelović, Stefan Vukić, Petar Banjac, Filip Grubač i Igor Sakač. Scenograf je Željko Piškorić, kostimograf Senka Ranosavljević, a dizajner svetla Marko Radanović. Za muzički repertoar zadužen je UV bend koji će muziku u predstavi izvoditi uživo.

Predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ realizuje se u okviru programa OPENS-a „Raznoliki mladi u raznolikim društvima – girl’s power“ koji skreće pažnju na temu rodne ravnopravnosti.

Deo zarade OPENS-ov Fond za lični razvoj mladih namenio je osnaživanju mladih devojaka i žena.

Autor: NsHronika
Foto: SNP/V.Veličković