Početna Gradske teme Hala na Sajmu spremna za potrebe privremene kovid bolnice

Hala na Sajmu spremna za potrebe privremene kovid bolnice

0

Zajedničkim zalaganjem Grada Novog Sada, Ministarstva odbrane Republike Srbije, pripadnika Vojske Srbije, kao i brojnih volontera završena je adaptacija Hale 1 Novosadskog sajma.

Ona je u roku od 24 časa pretvorena u privremenu bolnicu za pacijente sa lakšim simptomima virusne infekcije Kovid-19, a taj prostor je zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem obišao ministar odbrane Republike Srbije dr Nebojša Stefanović. Oni su se složili da su svi uslovi za pristojan smeštaj i zbrinjavanje pacijenata postignuti, i to u rekordnom roku.

– Ono što je bilo najavljeno, to je i učinjeno za samo jedan dan, tako da je hala na Novosadskom sajmu spremna da radi u narednom periodu kao privremena kovid bolnica. To je prouzrokovano pogoršanjem epidemiološke situacije u ovom delu Vojvodine. Po predlogu pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Zorana Gojkovića, tim Grada Novog Sada je zajedno sa Ministarstvom odbrane obezbedio celokupnu logistiku. Veliku zahvalnost dugujemo vojnicima, kao i volonterima i svima koji su pokazali odgovorost i doprineli da sve bude spremno u najkraćem roku. Postavljen je novi pod u hali, montirana neophodna oprema i obezbeđeni pristojni uslovi za boravak pacijenata, kao i bolničkog osoblja. Zbog zdravlja naših građana primorani smo da umesto sajamskih ili sportskih manifestacija u ovoj hali, nažalost imamo bolnicu, ali verujem da ćemo odgovornim ponašanjem u kratkom vremenskom periodu pobediti ovu pošast i vratiti se u redovne tokove života – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da je sada na Kliničkom centru Vojvodine i zdravstvenom sistemu, da Halu 1 preuzmu i da odrede kada će ova bolnica početi sa prijemom pacijenata.

Ministar odbrane Republike Srbije dr Nebojša Stefanović naglasio je da je ohrabrujuće kad se vidi dobro sadejstvo lokalne samouprave, vojske i volontera koji su došli da pomognu u pripremi hale sajma za prijem preko 300 ljudi koji tu ovde imati priliku da biti zbrinuti.

– Vojska je uvek uz svoj narod. Od kada je predsednik države dao naredbu, još tokom prvog talasa epidemije, da se vojska uključi u ceo proces u vezi sa kovid bolnicama, vojnici predano pomažu lokalnim samoupravama širom zemlje kako bismo što brže i lakše pobedili ovu bolest. Ogromnu zahvalnost dugujemo mladim ljudima, volonterima iz svih delova Srbije koji se pridružili akciji formiranja kovid bolnica – rekao je ministar Stefanović i naglasio da je bolnički kapacitet Hale 1 352 kreveta, od kojih je za pacijente predviđeno 312, a za medicinske radnike 40.

Izvor: Dnevnik
Foto: Novisad.rs