Početna Gradske teme Hoće li prosvetari ponovo u štrajk?

Hoće li prosvetari ponovo u štrajk?

0

bell-488390_1920

Prosvetari bi sutra ponovo trebalo da održe jednosatni štrajk upozorenja. Povod je, kako kažu, nezainteresovanost ministra Srđana Verbića za stanje u obrazovanju.

Nakon nekoliko meseci primirja prosvetari će, moguće je, ponovo štrajkovati. Obećanja koja su dobili od Ministarstva nisu ispunjena, pa će zbog toga, kažu, opet trpeti nastava. Ili neće. Sindikati prosvete, ispostavilo se, u poslednje vreme pokazuju nejedinstvo, pa najava protesta uglavnom ostane na najavama.

Hoće li prvog septembra, narednog ponedeljka, sutra, biti obustavljena nastava? Među školarcima i roditeljima, to su godinama najčešća pitanja. Sindikalci kažu – voleli bi da nije tako, ali drugih mehanizama nema.

Razgovor lepim tonom na zalost nije urodio plodom i zbog toga smo prisiljeni da koristimo ova sredstva za koje smatram da je nepopularno – kaže Zvonimir Jović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Milan Trbović iz Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine navodi da je štrajk izgleda jedini način da prosvetari skrenu pažnju na svoj loš materijalni i društveni status, “na beznađe u kom smo se našli”.

Štrajkovi prosvetnih radnika i obustave nastave, u poslednje vreme više su se sveli na pompezne najave, nego što je bilo realizacije, pa je u Novom Sadu teško pronaći školu koja je učestvovala u štrajku. Dragan Popov, roditelj srednjoškolke i osnovca, kaže da takav slučaj ne pamti.

Jedini prekid nastave koji se dogodio je kad je bilo ono loše vreme, minus 22 celzijusa. Ali je nastava i tada nadoknađena i časovi su posle toga odvijani najnormalnije – kaže Popov.

Ključno pitanje kod štrajka je ipak odnos države prema prosveti, kažu sindikalci, ali i sociolog Slobodan Sadžakov, koji smatra da država mora da pređe se reči na dela.

Ne možemo sad optuživati sindikate zato sto određeni broj njih se ne pridružuje ili zato što ti štrajkovi ne mogu uvek da uspeju. Često su ljudi prestrašeni i zabrinuti za svoju egzistenciju pa se ne odazivaju tim štrajkovima, ali zapravo stvar je vezana za odnos države prema jednom važnom sloju društva – tvrdi Sadžakov.

Poslednjim štrajkom koji je trajao pet meseci, sindikalci kažu da su dobili ispunjenje dela svojih zahteva i dosta obećanja. Sada samo podsećaju na to potpisano i – neispunjeno.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija / Pixabay.com