Početna Gradske teme I Mađarska zainteresovana da finansira autoput Novi Sad – Ruma

I Mađarska zainteresovana da finansira autoput Novi Sad – Ruma

Fruskogorski_koridor

Za gradnju Fruškogorskog koridora od Novog Sada do Rume, sa tunelom kroz Frušku goru, ima puno zainteresovanih, a i Mađarska želi da učestvuje u finansiranju, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

U izgradnji tog autoputa u dužini od 37 kilometra mogao bi da bude primenjen model javno-privatnog partnerstva ili koncesija, rekla je Mihajlović, dodajući da će do maja 2017. biti zatvorena finansijska konstrukcija za taj projekat.

– Ima puno zainteresovanih za izgradnju budući da je tu gust saobraćaj, tako da možemo da razmišljamo o različitim načinima finansiranja. Od Mađarske, koja se sada pojavila kao zainteresovana da učestvuje u finansiranju i izgradnji Fruškogorskog koridora, do mnogih finansijskih organizacija i privatnih investitora – navela je Mihajlović.

Ministarstvo planira da sačeka završetak svih projekata i raspiše javni poziv kako bi se videlo koji je način najbolji za finansiranje. Reč je o veoma teškoj deonici autoputa sa tunelom kroz Frušku goru koji će biti najteži poduhvat, a biće dug skoro 3,5 kilometra. Ta deonica je deo budućeg autoputa od Novog Sada ka Špacu i Loznici.

Izvor: Tanjug