Početna Gradske teme Igor Mirović: Pod vođstvom Miloša Vučevića Gradska vlada ostvarila je značajne rezultate...

Igor Mirović: Pod vođstvom Miloša Vučevića Gradska vlada ostvarila je značajne rezultate u svim životnim sferama

Igor-Mirovic-2

Uveren u, kako kaže, “briljantnu” pobedu Srpske napredne stranke na predstojećim izborima, Igor Mirović zadovoljan je radom Gradske vlade u Novom Sadu i postignućima svojih partijskih kolega. Potpredsednik naprednjaka otkrio je za portal NSHronika.rs svoje viđenje političke klime u Srpskoj Atini istakavši da su gradski čelnici ostvarili konkretne i značajne rezultate u svim životnim sferama: stabilizaciji finansija, dovođenju brojnih inostranih investitora, a Grad Novi Sad pozicionirali su kao nezaobilaznu tačku u čitavoj regiji i to u svakom smislu – ekonomskom, privrednom, turističkom i kulturnom.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u prethodne četiri godine?

– Gradska vlada radila je u veoma teškim uslovima široke koalicije, što je umnogome otežavalo realizaciju velikih, prioritetnih projekata. Ipak, i u tako otežanim uslovima uspeli su da, pre svega, formiraju gradski budžet i realizuju nekoliko značajnih investicija, koje su započete pre mnogo godina i u ranijim mandatima različitih vlada nisu završene. Konkretno, mislim na Bulevar Evrope. Zatim, započeli su izgradnju radne zone Sever 4 s potencijalima od nekoliko hiljada zaposlenih i mnoge druge investicije, posebno u prigradskim naseljima. Dakle, rezultati su jasno vidljivi i pored brojnih negativnih okolnosti. Recimo, Gradska vlada nije imala nikakvu podršku pokrajinske administracije. Primera radi, Žabalj je u 2015. godini dobio 300 miliona dinara za komunalni razvoj, a Novi Sad ni dinar! Zbog svega navedenog rad Gradske vlade i gradonačelnika može se oceniti visokom ocenom.

Šta bi nova vlast u Novom Sadu prvo trebalo da uradi?

– Neophodno je da nastavi da stvara uslove za izgradnju radnih i poslovnih zona, pogotovo u zoni Bulevara Evrope. Potom, treba odmah pristupiti rešavanju imovinskih odnosa i zajedničkim sredstvima Grada Novog Sada, Pokrajine i Republike finansirati (za to postoje namenska sredstva na svim nivoima vlasti) izgradnju kompletno opremljenih radnih zona i raditi na privlačenju domaćih i stranih investitora. Osim radnih zona, u komunalnom smislu, treba izgraditi hale. U naredne četiri godine moguće je podići desetak hala različitih veličina, koje bi služile za privlačenje investitora. To je najvažniji zadatak. Komunalnog uređenja grada što se tiče, ostali zadaci su manje-više rutinski, jer je to stvar finansijskih mogućnosti i sposobnosti realizacije u praksi. Takođe, veoma je važno pitanje restrukturiranja pojedinih javnih preduzeća, čemu se mora pristupiti na sistematizovan i mnogo ozbiljniji način nego što je to dosad činjeno.

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– U naredne četiri godine će, sasvim sigurno, to mesto pripasti Srpskoj naprednoj stranci, koja će posle izbora dati svog kanditada. Ko god da to bude, siguran sam da će opravdati poverenje koje mu je ukazano. Činjenica da je lokalna vlast u protekle četiri godine, pod vođstvom Miloša Vučevića, uspela da stabilizuje političke i ekonomske prilike u gradu i podigne nivo bezbednosti, kao i da postigne značajne rezultate i u svim ostalim sferama života, upravo njega kvalifikuje kao jednog od kandidata za tu funkciju. Ipak, o tome će odlučiti organi stranke posle izbora i, verujem, briljantne pobede naše stranke u Novom Sadu.

Autor: Tatjana Mišović
Foto: Privatna arhiva