Početna Gradske teme Jedan od deset sladoleda neispravan

Jedan od deset sladoleda neispravan

sladoled_moja

Sladoled u letnjem periodu je jedan od najboljih metoda instant osveženja kojima pribegava većina Novosađana, ali upravo zbog prevelikih vrućina postoji opasnost da se ove omiljene poslastice ukvare i time nam još više otežaju podnošenje vrelih dana.

Po centru grada, ali i šire, postoji mnogo poslastičarnica sa pregršt različitih ukusa sladoleda na kugle, ali i onih na točenje. Ispravnost sladoleda vrši Institut za javno zdravlje Vojvodine, kao ovlašćena i akreditovana laboratorija koja obavlja kontrolu bezbednosti hrane i svih predmeta i uzoraka sa površina koji dolaze u kontakt sa hranom.

Međutim, navedeni poslovi obavljaju se najčešće na osnovu samokontrole, odnosno zahteva samih subjekata u poslovanju sa hranom koji žele da provere bezbednost svojih proizvoda i higijenskih uslova u proizvodnji. U Institutu za javno zdravlje Vojvodine ove kao i prethodnih godina rađene su analize mikrobiološke ispravnosti i određene hemijske analize sladoleda proizvođača na osnovu njihovog zahtevam, kažu za 021 iz Instituta.

Većina kontrolisanih ovogodišnjih uzoraka sladoleda (87,5%), koji se prodaju na kugle ili kao točeni, su mikrobiološki ispravni, razlozi neispravnosti u 12,5% uzoraka su posledica neadekvatnog procesa proizvodnje, odnosno utvrđeno je prisustvo mikroorganizama pokazatelja nepoštovanja postupaka higijenskog procesa proizvodnje. Kada govorimo o zdravstvenoj bezbednosti, sladoled koji je industrijski zapakovan, adekvatno čuvan u za to predviđenim rashladnim uređajima kao i sladoledi kupljeni kod renomiranih proizvođača, čije su prostorije i rashladne vitrine adekvatno održavane, ima manju mogućnost naknadne kontaminacije“, kažu u Institutu.
Zbog toga stručnjaci savetuju da je važno tokom letnjih meseci biti oprezan u pogledu kupovine, načina čuvanja i obrade namirnica.

Savetujemo potrošače da redovno čitaju tekst deklaracije gotovih proizvoda i informišu se o roku trajanja i načinu čuvanja proizvoda. Savetujemo izbegavanje kupovine proizvoda u oštećenim, prignječenim ambalažama kao i proizvode koji deluju da su nakon odmrzavanja naknadno ponovo zamrznuti. Ukoliko žele da samostalno pripreme sladoled građanima se savetuje da za svaki sastojak koji koriste prilikom pripreme, jaja, mleko, voda, voće; provere rok upotrebe, način čuvanja kao i senzorne karakteristike“, savetuju lekari iz Odeljenja za pravilnu ishranu i zdravstvenu bezbednost hrane.

Autor i foto: 021.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here