Početna Gradske teme Jubilarni Ilindanski sabor

Jubilarni Ilindanski sabor

ilindanski-sabor-klisa_660x330U nedelju, 2. avgusta, kada Crkva slavi Svetog Proroka Iliju, kod hrama Vaznesenja Gospodnjeg, na Кlisi, održava se 15. po redu Ilindanski sabor.

Ilindanski sabor i ove godine ima bogat i celodnevni program.

Proslava počinje u 9:00 časova Svetom Liturgijom.

Od 10 i 30 u Sportskom centru na Кlisi počinje memorijalni turnir u malom fudbalu “Zoran Đaković”, dok će u 12 časova početi narodni višeboj: trka u džakovima za decu, „kamena s ramena“ za odrasle, skok u vis i skok u dalj, kao i natezanje štapa i natezanje konopca kao krunska i najpopularnija discilina.

Ovo su nadmetanja koja su još od starih vremena karakteristična za stanovnike Кlise, ali i drugih mesta u Vojvodini.

U 13 časova biće svečano otvaranje izložbe dokumentarne građe i fotografija: „Četvrt veka naše crkve“, o životu crkvene zajednice na Кlisi. Autor izložbe je direktor Istorijskog arhiva Novog Sada g. Petar Đurđev, koji će i otvoriti izložbu u holu sportskog centra na Кlisi.

Tokom čitavog dana biće postavljena i prodajna izložba starih zanata.
Najviše posetilaca i još zanimljivija dešavanja očekuju građane u večernjim satima.
U 19 časova biće služeno večernje sa rezanjem slavskog kolača kojem će prisustvovati Njagovo preosveštenstvo episkop jegarski i vikarni episkop bački gospodin Jeronim, član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović, novosadsko sveštenstvo, predstavnici gradskih vlasti i verni narod.

U 20 časova na bini pored hrama počeće nastup folklornih ansambala „Vila“, „Sonja Marinković“ i „Svetozar Marković“.
Svoj jubilej na jubilarnom Saboru obeležiće i tamburaški ansambl „Zorule“ koji će nastupom koji počinje u 21 čas obeležiti 20 godina umetničkog rada.

Mlađa publika obradovaće se koncertom novosadskog cover benda „Osmi dan“ koji bi na binu trebalo da izađu oko 22 časa i 30 minuta.

Posebnost ovog događaja, koji je već višegodišnja praksa i običaj vezan za tradiciju saborovanja na Кlisi, jeste pečenje vola na ražnju čije se meso deli gostima.

Ovo predstavlja simboličku sliku gostoprimstva i slavlja.

Ovaj vid slavlja nalazimo i u novozavetnoj priči o pokajanom bludnom sinu koji se vraća kući, a otac ga dočekuje slavljem i pečenjem teleta.

Tako je i Ilindanski sabor na Кlisi živa slika očinske ljubavi koju naša Crkva izobilno izliva na sav svoj verni narod.

Pozivamo još jednom sve građane koji su prilici da nam se u nedelju uveče pridruže na platou ispred klisanske crkve; provedu prijatno veče uz muziku tamburaša i obrade svima poznatih hitova.

Autor: Novine Novosadske