Početna Gradske teme Komisija Skupštine Grada: Potrebno je promeniti termin rijaliti emisija

Komisija Skupštine Grada: Potrebno je promeniti termin rijaliti emisija

0

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako se u poslednje vreme sve češće vodi polemika na temu masovne pojave televizijskih formata, kao što su “Parovi”, “Farma”, “Veliki brat” i njima slični rijaliti programi, Komisija za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Sada, odlučila je da se javno oglasi protiv ove vrste medijskog sadržaja, saopšteno je posle današnje sednice Komisije na kojoj su rijalitiji bili jedina tačka dnevnog reda.

U nameri da podrži nedavno pokrenutu peticiju građana, koji su mišljenja da treba ukinuti ili ograničiti prikazivanje pomenute vrste televizijskih emisija, Komisija za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Sada javno ukazuje na višestruki negativan uticaj emitovanja i popularizovanja medijskih formata čiji sadržaj odobrava i, potpuno necenzurisano, javnosti predstavlja obilje vulgarnosti, pa čak i međusobne netrpeljivosti, uključujući i onu zasnovanu na polu. Naime, medijskom promocijom većine učesnika pomenutih televizijskih programskih formi u društvu, naročito među mlađim osobama koje tek razvijaju ličnost, afirmišu se stilovi ponašanja i komunikacije, društveni i kulturni kriterijumi zasnovani na negativnim vrednostima. U tom kontekstu, uočljivo je nepoštovanje integriteta žene, i to kako kroz verbalni, tako i kroz fizički tretman, te se stvaranjem loših uzora pojedini oblici tog ponašanja kopiraju i vremenom integrišu u društvo kao logičan i poželjan element“, navodi se u saopštenju Komisije.

Kako je u ovim rijaliti programima uočljivo nepoštovanje integriteta žene, Komisija za rodnu ravnopravnost naglasila je da je izuzetno važna činjenica da su televizijski programi sa ovakvim sadržajima lako dostupni najmlađima.

Kako roditelji nisu neprestano u mogućnosti da ih kontrolišu, deca rastu uz loše primere, uskraćeni za kvalitetne edukativne emisije, kojih ili nema, ili su sporadično zastupljene u programskim šemama onih televizija sa nacionalnom frekvencijom, koje propagiraju sporne emisije. Televizije sa nacionalnom frekvencijom snažno utiču na formiranje društvenog obrasca ponašanja, što je veoma ozbiljan problem ukoliko takvi mediji emituju emisije sa obiljem prostakluka i netrpeljivosti između učesnika. S obzirom na to da se ovaj problem tiče celokupne društvene zajednice, Komisija za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Sada upućuje apel organima i institucijama nadležnim za praćenje sprovođenja zakona u oblasti javnog informisanja i za razvoj i unapređenje stvaralaštva u oblasti audio-vizuelnih medija, pa tako i kulturnih i zabavnih televizijskih programa, posebno onih na stanicama sa nacionalnom frekvencijom, da se u skladu sa interesima celokupnog društva, uključujući tu i deo gledališta koji ne želi da bude izložen vulgarnostima i nemoralu, promeni termin i način prikazivanja spornih sadržaja. Predlog čije usvajanje bi bilo od opšteg interesa, a udovoljilo bi i suprotstavljenim stavovima ‘za’ i ‘protiv’ postojanja rijaliti programa, jeste da se isti restriktivno emituje, i to isključivo u terminu od 00:00 do 05:00 časova, kako bi deo auditorijuma koji ga smatra nepoželjnim bio pošteđen prikazivanja istog, a da bi s druge strane, drugom delu gledališta ipak bio dostupan, samo u određeno vreme tokom noći“, navodi se u saopštenju.

Komisija je takođe istakla da je u interesu čitavog društva da se omogućicgrađanima da u što većem broju bude sadržaja koji podstiču kulturni napredak, kvalitetno informisanje i afirmaciju viših intelektualnih i ljudskih vrednosti.

Autor: NsHronika.rs