Početna Gradske teme Kompleks Banovine očekuje zamena kompletne stolarije, radovi će trajati tri godine

Kompleks Banovine očekuje zamena kompletne stolarije, radovi će trajati tri godine

0

Zgrada Pokrajinske vlade i Skupštine APV u naredne tri godine će biti pod obimnim radovima, prevashodno na zameni celokupne stolarije.

Reč je o planiranoj energetskoj sanaciji, zbog koje se Pokrajinska vlada dugoročno zadužila kod Evropske banke za obnovu i razvoj.

Kako je predviđeno tenderskom dokumentacijom za izbor izvođača radova, predviđena je zamena 1.064 prozora na Pokrajinskoj vladi, demontaža devet vrata sa štokovima i delovima, a sav nameštaj će biti pomeren iz ukupno 280 prostorija kako bi se radovi uspešno izvodili.

Zidove čeka detaljno sređivanje, a biće urađen i kompletan sistem unutrašnje i spoljašnje klimatizacije, sa inverterima.

U objektu Skupštine APV biće zamenjeno 282 prozora, 11 vrata sa štokovima, a nameštaj će se izmestiti iz 100 prostorija.

U planu je i termoizolacija poda, kao i kompletna klimatizacija.

Tender je otvoren do 3. aprila.

Pokrajinska vlada se zadužila u iznosu od 12 miliona evra za finansiranje radova u 80 javnih objekata u Vojvodini, uključujući zgrade Pokrajinske vlade i Skupštine Vojvodine.

Cilj mere je da se dugoročno održivost ovih objekata poveća, a smanje troškovi za grejanje i struju.

Pokrajinska vlada je u pregovorima sa EBRD uspela da smanji period otplate duga sa prethodno ugovorenih 13 na sedam godina, sa tri i po godine grejs perioda. U sklopu povoljnijih uslova zaduživanja, povećan je grant koji je EBRD namenila Pokrajini, a definisana je i fiksna marža od 1,10 odsto. Pomenuti grant je, u stvari, investiciona donacija Pokrajini u iznosu od dva miliona evra.

Zgrada Skupštine APV je nedavno bila obuhvaćena radovima na sanaciji jer su pojedine prostorije pretrpele oštećenja usled radova na izgradnji podzemne garaže u krugu Banovine. Troškove sanacije snosio je izvestitor – kompanija “Javne garaže”, u vlasništvu preduzeća “Inobačka” i “Best in Parking – Holding”, koji su 2020. potpisali koncesiju na 40 godina za gradnju četiri javne garaže u centru Novog Sada.

Međutim, i nakon informacije da je sanacija završena vidljiva su oštećenja, a koja niko od nadležnih nije želeo da komentariše.

Izvor: 021.rs/Gorica Nikolin
Foto: 021.rs