Početna Gradske teme Korona virus stigao u Srbiju, oboleo muškarac iz Subotice

Korona virus stigao u Srbiju, oboleo muškarac iz Subotice

“Potvrđen je prvi slučaj korona virusa u Srbiji, a zaraženi muškarac iz Subotice star 43 godine se dobro oseća”, saopštio je na vanrednoj konferneciji za novinare ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

“Obećali smo da ćemo biti krajnje transparentni i da ćemo praktično u nultnom vremenu obaveštavati javnost. Desila se stvar koju smo očekivali, što je bilo relano i pitanje sata kada će se destiti, a to je da imamo prvi pozitivan slučaj korona virusa”, rekao je Lončar.

Kaže da je zaraženi muškarac u više navrata boravio u Budimpešti, gde mu živi sestra, koja koja je imala respiratorne tegobe i temperaturu i sve znake koji su slični korona virusu.

Kada se on vratio u Srbiju osetio je tegobe i bio je odgovoran i samoizolovao se i poslao decu na selo, tako da je ostao samo suprugom koja mu je donosila hranu.

“Zatim je podvrgnut analizama i pre sat vremena su stigli rezultati testa i on je već u izolaciji u bolnici u Subotici”, kazao je Lončar.

Ministar zdravlja kaže da su službe već uzele nalaze svih osoba koje su sa njim bile u kontaktu i toku dana se očekuju rezultati tih analiza.

“Njegova supruga i deca se dobro osećaju i niko nema ozbiljnije zdravstvene tegobe”, rekao je Lončar.

Ministar je istakao da je maksimalno urađeno sve što je bilo potrebno i zahvalio svim službama na dobro obavljenom poslu, dodajući da nadležni, kao što su i obećali, o svemu obaveštavaju javnost.

“Nema nikakvog razloga za paniku”, podvukao je Lončar.

On je dodao da je bilo “pitanje sata” kad će se virus registrovati u kod nas, jer je nerealno da se pomisli da postoji neka zemlja bez korona virusa, jer je to globalni problem, već je samo pitanje da li će biti registrovan.

Ministar je naveo da će sve donete mere nastaviti da se sprovode, i apelovao na građane da ih se pridržavaju, a posebno muškarce starije od 75 godina, koji imaju neke hronične tegobe, da manje odlaze u zatvorene prostorije, sa više ljudi, u javni prevoz…

“Srbija je apsolutno spremna, sve što struka nalaže, mi ćemo odraditi i nema razloga za paniku”, ponovio je Lončar.

Dodao je da nadležni rade i obezbediće da sve što je potrebno za lečenje obolelih, bude dostupno i našim pacijentima.

Podsećamo, na nedavno održanoj konferenciji “Vojvodina u 2020” u Velikoj sali Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, na panelu posvećenom zdravlju, pod nazivom “Health in 2020: Zdravstvo Vojvodine – projekti, izazovi i vizije”, učestvovali su predstavnici Pokrajinske vlade, zdravstvenih institucija i privatnih klinika, a na panelu se, između ostalog, diskutovalo i po epidemiji i zarazi korona virusom.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay