Početna Gradske teme “Liceulice” mesec u Novom Sadu

“Liceulice” mesec u Novom Sadu

0

Više od decenije, magazin “Liceulice” pruža mogućnost rada i zarade osobama sa margine društva. Kako bi pomogli promociju tog magazina, javne ličnosti su se priključile akciji i zajedno sa prodavcima pomogli da “Liceulice” dođe do što većeg broja ljudi.

Na skoro svakom koraku možemo naići na osobe sa socijalne margine, nevidljive društvu i radnom okruženju. Ipak, časopis “Liceulice” takvim osobama pruža mogućnost razvoja radnih veština i zarade. Kako bi pomogli uključivanju u društvo socijalno ugroženih lica, nekoliko javnih ličnosti Novog Sada odazvalo se akciji.

“Pošto sam video da su poznate ličnosti u Beogradu to radile, da su prodavali ‘Liceulice’, glumac, konkretno glumac Milan Marić, i onda sam predložio našim prijateljima iz ‘Licaulice’ ovde u Novom Sadu da to uradimo i sa nekim evo Novosađanima i drago mi je da su se svi koje smo pozvali odazvali”, rekoa je Robert Čoban, novinar.

“Mi imamo brojne programe u koje uključujemo marginalizovane osobe i osobe sa invaliditetom i čini nam se da je to dobar primer da ukažemo u društvu koliko je važno biti otvoren i biti pristupačan i biti komunikativan sa marginalizovanim grupama i razumeti i shvatiti i muke i probleme sa kojima se oni suočavaju”, dodao je on.

Više od deceniju, taj magazin postoji na tržištu Novog Sada i Beograda.

“Na početku, ‘Liceulice’ postoji od 2010. godine u Beogradu, na ulicama Beograda, na ulicama Novog Sada 5 godina i u početku je zaista ‘Liceulice’ brojalo svega par prodavaca. Danas aktivno svakodnevno prodaje do 150 prodavaca i na ulicama Novog Sada i Beograda. U Novom Sadu je trenutno aktivno 10 prodavaca”, rekla je Jovana Ćojder, organizatorka.

Pronalaženje posla marginalizovanim osobama nekad može da deluje kao nemoguća misija. Zbog toga “Liceulice” baš njima pruža mogućnost zaposlenja i zarade, bilo kao usputna stanica ili kao posao na duge staze.

Izvor: rtv.rs/Marina Samardžić
Foto: PrtSc/liceulice.org