Početna Gradske teme Maj u znaku Poljoprivrednog sajma – 1.100 izlagača iz Srbije i još...

Maj u znaku Poljoprivrednog sajma – 1.100 izlagača iz Srbije i još 21 države

0

Poljoprivredni sajam, koji će biti održan od 21. do 27. maja, danas je najavljen na Novosadskom sajmu. Okupio je 1.100 izlagača iz Srbije i još 21 države. Nastupaju pojedinačno, ali i u kolektivnim posetama kojih će biti devet.

– U odnosu na 2019. se nalazimo na 75 odsto tog Sajma. Zemlja partner nam je Mađarska  koja je, na naše veliko zadovoljstvo, prepoznala značaj najveće agrarne priredbe u ovom delu Evrope i podržala nas kao Zemlja partner. Podsetiću vas, 2010. je bila prva Zemlja partner Poljoprivrednog sajma, rekao je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma.

Izložbu poljoprivredne mehanizacije najnovije generacije videćete na otvorenom prostoru Novosadskog sajma gde će se predstaviti članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije. Poljoprivrednu mehanizaciju izložiće i firme iz Srbije koje nisu članice Udruženja kao i kompanije iz Italije, Turske, Austrije, Slovenije, Španije, Rumunije, Bugarske i Češke. Najskuplji eksponat biće na štandu kompanije ITN Group – u pitanju je samohodni silažni kombajn marke KRONE BIG X model 680 čija je vrednost 450.000 evra. Nova na Sajmu biće i specijalna izložba – u Hali 3, biće izloženi eksponati iz bogate postavke Poljoprivrednog muzeja u Kulpinu i Muzeja Žeravica . Na postavci pod nazivom “Na korak do veka”, moći će da se vidi sve – od motike do poljoprivrednih mašina. To je deo projekta, koji će kao edukativno-istorijski sadržaj usmeriti pažnju na istoriju agrara u Vojvodini, ali i podsetnik na jubileje koje će Novosadski sajam obeležiti sledeće godine. U okviru pratećeg programa Poljoprivrednog sajma, posetioci će imati priliku da 21, 22. i 23. maja prisustvuju javnom ocenjivanju  goveda, konja i ovaca. U sredu,  25. maja biće održan Preponski kamp u organizaciji Konjičkog centra “Novosadski sajam”, a istog dana i takmičenje u preponskom jahanju, 26. maj je Dan stočara i dan svečanog uručenja priznanja uz defile nagrađenih grla stoke. Istog dana, 26. maja je i Fijakerijada, naglasio je Cvetković i napomenuo da najteži bik ovog Sajma – Veliša, dolazi iz Poljoprivrednog gazdinstva Braća Jeremić, simentalske je rase, star gotovo četiri godine.

– Mađarska je vodeća zemlja u Evropi kada je reč o poljoprivredi i Srbija je za nas važan regionalni partner,  s kojom beležimo rast trgovinskih odnosa pa u Novi Sad dolazi najviša politička delegacija predvođena premijerom Orbanom, rekao je Dr Atila Pinter, ambasador Mađarske u Srbiji.

Mađarska će se predstaviti na tri lokacije. U Hali 1 na nacionalnom štandu, potom u pojedinačnim nastupima još gotovo 50 kompanija, kao i u Auli Novosadskog sajma i u Novosadskom pozorištu gde će predstaviti svoje kulturno nasleđe. Iskoristiće priliku i pored privrede predstaviti kulturno-istorijske vrednosti Mađarske i gastronomiju kroz degustacije specijalitet mađarske kuhinje i vina. U Kongresnom centru će upriličiti Dan Mađarske sa Biznis forumom i B2B susretima, između ostalog je najavio dr Atila Pinter, ambasador Mađarske u Srbiji.

Da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i ove godine pokrovitelj najveće nacionalne izložbe stoke sa Izložbom genetskih potencijala potvrdio je Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede. Ministarstvo je godinama unazad pokrovitelj i izložbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom “Srpski kvalitet”, a biće prisutni i proizvođači zanatskog piva, koje je okupilo Ministarstvo.

Fokus Generalnog sponzora 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma, GLOBOS osiguranja, biće na osiguranju useva i plodova. Svakako će priliku iskoristiti i da predstave i druge proizvode i usluge. – Mi ćemo biti u Hali “Master”, u centralnom delu. Spremili smo specijalnu i kvalitetnu ponudu, a pritom ne mislim na osiguranje poljoprivrede već i sva druga neživotna osiguranja, rekao je Siniša Pratljačić, predsednik Izvršnog odbora Globos osiguranja. – Pored toga, naš većinski vlasnik Britiš motors će prikazati Rendž rover koji je targetiran za poljoprivrednike, farmere, vinare, jer odgovara njihovim potrebama, istakao je Pratljačić.

Podrška Novosadskom sajmu je i Banka Poštanska štedionica, kao Banka partner Poljoprivrednog sajma. Predstaviće usluge i pogodnosti koje su pripremili za mala i srednja poljoprivredna dobra. – Sajamska manifestacija je dobra prilika da predstavimo neke naše nove proizvode i sve ono što smo pripremili za poljoprivrednike, ali svakako i dobra prilika da u direktnoj komunikaciji sa našim klijentima vidimo njihove potrebe i prepoznamo i potvrdimo rezultate našeg rada, rekao je Aleksandar Čortan, član Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica. – Ove godine pored tradicionalnog štanda u Hali “Master”, Banka Poštanska štedionica će biti prisutna i na otvorenom delu Sajma sa mobilnom ekspoziturom koja ima funkcionalnost svake naše ekspoziture, a daje mogućnost da stignemo do najudaljenijih krajeva naše zemlje – dodao je Čortan.

Kompanija Al Dahra je i ovoga puta Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma.  – Al Dahra posluje u više od 40 država. U Srbiji je Al Dahra prepoznala dobru priliku za investiciju i kupila tadašnji kombinat PKB, rekao je Predrag Klepić, direktor Sektora biljne proizvodnje Al Dahre. – Investicioni ciklus se u Al Dahri svake godine zanavlja. U planu nam je da u naredne četiri godine investiramo u sisteme za navodnjavanje i drenažne sisteme. Pored nekih standardnih kultura krenuli smo u ozbiljne promene – da počnemo da gajimo lekovito bilje, industrijsku konoplju i još neko bilje koje će sigurno imati budućnost na ovim terenima, dodao je Klepić.

– Sajam je najbitnija manifestacija za nas mehanizatore i to je mesto na kojem se mi sastajemo sa našim poljoprivrednicima, razmenjujemo iskustva, rekao je Aleksandar Švonja, zamenik generalnog direktora kompanije Agropanonka.

– Mi smo dugi niz godina Darodavci u Poklon-igri za posetioce i do sada smo poklonili 26 traktora. Ove godine smo u martu proslavili 30 godina kompanije. Stoga smo doneli odluku da poklonimo dve mašine – traktor Belarus 82.1 i rasipač mineralnih đubriva HMS od 1000 litara, dodao je Švonja. – Naša kompanije će tradicionalno izlagati na dva štanda. Pripremili smo oko 200 traktora koje ćemo imati spremne za isporuku “dan za dan”, a od noviteta ćemo predstaviti  traktor sa auto-pilot navigacijom i nove mašine, koje nismo imali ranije – turske firme Agrional sa kojom smo sklopili ugovor, istakao je Švonja.

Kompanija MBV ove godine je za Poklon-igru pripremila dva vredna poklona – Prskalicu BADILLI od 600 litara i prikolicu PALAZOGLU, nosivosti 10 tona. – Potrudili smo se da pokloni budu u “ful opremi”, a pozivam sve da dođu na Novosadski sajam gde izlažu uglavnom svi koji nešto znače u segmentu priključnih i osnovnih mašina u poljoprivredi, da se upoznaju sa novitetima, da se uvere u kvalitet, da se “iscenjkaju” oko popusta ako je to moguće i što je najbitnije da sada ugovore mašine, jer se borimo sa rokovima isporuke, rekao je Blagoje Milinković generalni direktor kompanije MBV. – Mi ćemo na našem štandu predstaviti 46 eksponata, izlažemo i neke novitete, imamo i akcije te vas očekujemo tamo, dodao je Milinković.

Traktor JOHN DEERE 5045D ove godine poklanja kompanija KITE DOO, članica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, koja na štand postavlja i premijere i novitete. – Svim posetiocima, kupcima i onima koji su došli da se zabave, pokazaćemo da precizna tehnologija nije bauk i da se može naučiti. Ponudićemo traktore i kombajne, prskalice, balirke i opremu za održavanje travnatih terena. Što se tiče cena, trudimo se da one budu pristupačne, rekao mr Đorđe Mišković, izvršni direktor KITE DOO Darodavca u Poklon-igri. – Precizna poljoprivreda ide sa odeljenjem agronomije gde je naš zajednički zadatak da ponudimo zaokružena rešenja, istakao je Mišković.

Cene pojedinačnih karata kao i ulaznica za kolektivne posete nisu menjane. Pojedinačne ulaznice staju 600 dinara, dok u kolektivnim posetama koštaju 400 dinara po osobi. Za penzionere, kolektivne posete, đaka i studenata i decu od 7 do 12 godina ulaznica je 300 dinara. Porodični dan je u sredu, 25. maja. Tada cela porodica sa decom do 14 godina, može da poseti Sajam uz jednu ulaznicu kupljenu za 600 dinara. Sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u Poklon-igri u kojoj su obezbeđena dva traktora, rasipač, prskalica i prikolica.

Radno vreme Sajma je od 9 do 19 časova.

Svečano otvaranje je planirano za subotu, 21. maj, sa početkom u 11 časova.

Napomena:

U subotu, 21. maja, Aula Novosadskog sajma će zbog Svečanog otvaranja biti zatvorena za prodaju ulaznica do 13 časova. Do tada posetioci mogu da koriste Teretni ulaz I i Teretni ulaz II iz ulice Branka Bajića i Ulaz između Hale 8 i Hale 9, u ulici Novosadskog sajma.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Novosadski sajam