Početna Kultura Počinje prodaja ulaznica za jedan od najvećih događaja klasične muzike u 2022....

Počinje prodaja ulaznica za jedan od najvećih događaja klasične muzike u 2022. godini

0

Devet simfonija, četiri grada, dve filharmonije, jedan dan i jedna Evropska prestonica kulture.

Jedinstveni događaj u svetu klasične muzike, jedan od najvećih u 2022. godini, „Betoven maraton” podrazumeva neponovljivo izvođenje svih devet Betovenovih simfonija u jednom danu, 26. juna, i to naizmenično u izvedbama više od 200 izvođača i izvođačica Beogradske i Dortmundske filharmonije, pod upravom njihovog šefa-dirigenta Gabrijela Felca, koji je i autor celog „Betoven maratona“, uz Slovački filharmonijski hor iz Bratislave i četvoro solista i solistkinja iz Holandije, Austrije i SAD-a.

Beogradska i Dortmundska filharmonija naizmenično će izvoditi osam simfonija, od jutarnjih do večernjih sati, sa više pauza, u prvoj Gradskoj koncertnoj dvorani u istoriji Novog Sada:

  • 10 časova – Simfonija br. 1 i Simfonija br. 2, Dortmundska filharmonija
  • 12.30 časova – Simfonija br. 3 i Simfonija br. 4, Beogradska filharmonija
  • 15 časova – Simfonija br. 5 i Simfonija br. 6, Dortmundska filharmonija
  • 17.30 časova – Simfonija br. 7 i Simfonija br. 8, Beogradska filharmonija

„Betoven maraton” će kulminirati izvođenjem čuvene Devete simfonije i „Ode radosti”, u čast Evrope i evropskih tekovina, koje će biti realizovano kao veliki koncert na otvorenom, 26. juna u 20.22 sati.

Ulaznice će se prodavati za svaki koncert posebno i biće dostupne od danas, 18. maja u celokupnoj prodajnoj mreži Gigs Tix, kao i na njihovom sajtu. Cena karte za jedan koncert, za prvih sto ulaznica, biće 1.700 dinara, a paket 3+1 (jedna besplatna ulaznica na tri kupljene) važiće za kupovinu u okviru svakog pojedinačnog koncerta.

Betovenova muzika, a posebno Deveta simfonija sa Šilerovim stihovima „Ode radosti”, predstavlja ideal ujedinjenosti čovečanstva. Istovremeno, kao himna Evrope, povezuje narode Starog kontinenta kao jedan od najpoznatijih primera evropske muzičke baštine. Sama Betovenova muzika predstavlja koncept mira, ali i zajedništva jer, u istorijskom smislu, prvi put je jedno simfonijsko instrumentalno delo dobilo „pojačanje” u vidu glasova — solističkih i horskih.

„Betoven maraton” je deo programskog luka Tvrđava mira, jednog od osam programskih lukova Evropske prestonice kulture 2022. godine, koji kritički promišlja o uzrocima i posledicama ratnih sukoba i promoviše kulturu mira kao glavnu poruku.

Autor: NSHronika.rs
Foto: EPK / V. Veličković