Početna Gradske teme Medijska udruženja: Smene na RTV-u nalik na one u vreme Miloševića

Medijska udruženja: Smene na RTV-u nalik na one u vreme Miloševića

newspaper-183785_640

Novinarska i medijska udruženja najoštrije su osudila nove smene na Radio-televiziji Vojvodine i ističu da su one posledica političkog pritiska i instrumentalizacije ovog javnog servisa od strane vlasti.

Posle smene programskog direktora Slobodana Arežine i ostavke, očigledno pod političkim pritiskom, generalnog direktora Srđana Mihajlovića – juče popodne je smenjeno i sedam urednika informativnog programa RTV-a, a konstantovana je i ostavka glavne i odgovorne urednice Prvog programa Televizije Novi Sad Marjane Jović. Očekuje se da će danas i narednih dana biti nastavljeno sa “čišćenjem” ove kuće od “nepodobnih” urednika i novinara, a smene se sprovode potpuno neprimereno, telefonskim pozivima i usmenim nalozima – navodi se u saopštenju koje potpisuju NDNV, NUNS, ANEM, Local Press i AOM.

U saopštenju se ističe da događaji na RTV-u u potpunosti podsećaju na početak devedesetih i tzv. jogurt-revoluciju, kada je sa tadašnje Radio-televizije Novi Sad otpušteno, na prinudni odmor poslano ili marginalizovano nekoliko stotina najuglednijih urednika i novinara koji nisu želeli da se stave u službu Miloševićevog režima.

Ovim smenama dovodi se u pitanje dalje funkcionisanje RTV-a, a potpisnici saopštenja najavljuju da će preduzeti akcije u znak protesta protiv ovih skandaloznih događanja, te da će o tome pravovremeno obavestiti javnost.

Podsetimo, Upravni odbor Radio-televizije Vojvodine juče je konstatovao ostavku glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije Marjane Jović. Podsećamo da je ranije Upravni odbor smenio direktora programa RTV-a Slobodana Arežinu, nakon čega je ostavku podneo generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com