Početna Gradske teme “Međunarodni dani energetike i investicija” od 2. do 3. marta na Novosadskom...

“Međunarodni dani energetike i investicija” od 2. do 3. marta na Novosadskom sajmu

Šesti “Međunarodni dani energetike i investicija”, biće održani od 2. do 3. marta u Kongresnom centru “Master” Novosadskog sajma, a organizatori te manifestacije su Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, “CEDEF” i Novosadski sajam, dok je Grad Novi Sad grad partner.

Savetnica gradonačelnika Novog Sada za investicije i implementaciju strateških projekata prof. dr Marijana Dukić – Mijatović na konferenciji za novinare u Novosadskom sajmu najavila je da će Grad predstaviti projekte vezane za tematiku manifestacije, s posebnim osvrtom na projekte Strategije održivog razvoja Grada Novog Sada do 2020. godine. Kako je izjavila, Strategija sadrži 167 projekata, iz svih vitalnih oblasti, čija je vrednost 500 miliona evra i Grad radi na njihovom sprovođenju.

“Već smo pokazali dobar rezultat osvajanjem prestižnih titula Evropska prestonica kulture 2021. godine i Omladinska prestonica Evrope 2019. godine što doprinosi ukupnom razvoju Novog Sada. Ono što čini da se investitori u našem gradu osećaju kao kod kuće je svakako i Sertifikat povoljnog poslovnog okruženja za Jugoioistočnu Evropu koji je Novom Sadu dodeljen. Nakon potpune konekcije Bulvara Evrope sa autoputem, Radna zona “Sever 4″, koja zauzima 40 hektara, i koju Grad aktivno razvija, biće apsolutni adut u privlačenju investicija”, naglasila je prof. dr Marijana Dukić – Mijatović i izrazila uverenje da će kompanije iz oblasti autoindustrije “Lir” i “Delfi” do kraja 2018. godine postići pun kapacitet zapošljavanjem 5000 ljudi u Novom Sadu. Ona je takođe najavila skori dolazak kompanije “Vossloh Kiepe Austria” koja će proizvodnju pokrenuti u hali na Rimskim šančevima.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić najavio je potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Pokrajinske vlade i preduzeća “ES-Geothermie” iz Francuske u oblasti istraživanja i valorizacije geotermalnih izvora za proizvodnju toplotne energije. Kako je objasnio, ta kompanija će imati obavezu da izvrši pilot istraživanja o mogućnostima korišćenja tih izvora u Vojvodini, čime će Pokrajinska vlada, koja nema finansijskih obaveza u tom poduhvatu, dobiti vrednu studiju.

Izvršni direktor za komercijalne poslove Novosadskog sajma Boris Nadlukač kazao je da se sajamska manifestacija organizuje u susret 5. Martu-Svetskom danu energetske efikasnosti, i da je učešće najavilo oko 2000 eksperata. Kotizacija za stručne skupove se ne naplaćuje, radno vreme za posetioce je od 10.00 do 17.00 časova, a ulaz je besplatan.

Autor: NsHronika