Početna Gradske teme Meštani Temerina traže iseljenje farme svinja: Inspektori ništa ne preduzimaju!

Meštani Temerina traže iseljenje farme svinja: Inspektori ništa ne preduzimaju!

0

Grupa građana iz Temerina mesecima unazad traži da se svinjogojska farma “Temerin agrar” iseli i prestane da, kako tvrde, zagađuje okolinu.

Farma se nalazi u građevinskom rejonu, gde joj nije mesto. Vlasnici mesecima unazad najavljuju iseljenje, ali se to do današnjeg dana nije dogodilo. U toku je i ponovljeni sudski postupak u kojem građani pokušavaju da dokažu zagađenje životne sredine.

O ovom slučaju mediji su pisali u julu prošle godine, kad je grupa građana dobila prvostepeni postupak u Osnovnom sudu u Novom Sadu i kad je farmi “Temerin agrar” naloženo da se iseli u najkraćem roku. Građani su prvobitno ukazali da se sa kompleksa širi nesnosan smrad celim Temerinom i da im to ne samo onemogućava kvalitetan život, već i utiče na vrednost imovine.

Farma se do danas nije iselila, žalila se na prvostepenu presudu, a kako navodi jedan od građana Milenko Karlica, Apelacioni sud ukinuo je odluku Osnovnog suda jer nije dokazano “kako građani Temerina koriste svoje kuće”.

“Uveli su politiku na vrata, a pravda je pobegla kroz prozor. Apelacioni sud je tražio da mi, građani, dokažemo da živimo u svojim kućama, da su to naši domovi. Mi smo, srećom, pomoću veštačenja dokazali da su naše kuće predviđene i koriste se za stanovanje, da su u istom građevinskom rejonu kao i farma, koja tu ne sme da posluje prema opštinskim propisima. Imamo zakazano ročište za 19. maj i već smo poslali svu dokumentaciju sudu, spremni smo za postupak i dobićemo ovo”, navodi Karlica.

Građani su samoinicijativno nosili vodu na stručnu analizu kako bi dokazali zagađenje koje, tvrde, potiče upravo kao posledica rada farme svinja i ispuštanja otpadnih voda. Na današnjoj konferenciji za novinare ispred zgrade Opštine Temerin ponovili su da visoki funkcioneri u Temerinu, ali i Pokrajini i Republici, čuvaju farmu svinja “Temerin agrar” i pojedince koji stoje iza iste. Farma “Temerin Agrar” je, inače, u vlasništvu sremskomitrovačke kompanije Mitros, a nalazi se u Industrijskoj zoni Starog Đurđeva, mesne zajednice Temerina.

“Ta farma nikada nije dobila nijednu dozvolu iz opštine. Bivši predsednik opštine Đuro Žiga poručio nam je ranije da ništa tu ne može da učini jer je ‘kapital u pitanju’, ali od tog kapitala građani Temerina nemaju ništa. Prave nam cirkus i obmanjuju javnost, pritom ništa nisu dostavili na sudu – nijedan zapisnik inspektora, dozvolu, ništa. Ovi naši inspektori, jadni i nesretni, ništa ne smeju da preduzmu”, priča Karlica i dodaje da je stav koji je direktor Vladica Mladenović izneo za CINS potpuna laž.

Mladenović je naveo da su “papiri na njihovoj strani”, ali da razume nezadovoljvstvo građana i da rade “sve u cilju da se nađe neko kompromisno rešenje”.

“Koliko sam ja upoznat ta farma je predviđena i tu su date blagovremeno, svojevremeno sve dozvole. Sad je problem što se tu u međuvremenu proširilo gradsko naselje. Sad ko je tu izdavao dozvole, kako je izdavao pa su zgrade naknadno došle do same farme”, poručio je on za CINS u martu ove godine.

Karlica poručuje da je tvrdnja kako je farma tu oduvek planirana, a da se selo zapravo njoj primaklo, pokušaj obmane.

“Pritom je farma udaljena 527 metara od glavne saobraćajnice, 300 metara od Ulice Žarka Zrenjanina, koja je tu 60 i nešto godina. Jedino ako se fizika u međuvremenu promenila pa su mere sad drugačije?”, pita se Karlica.

On tvrdi da se, prema nalazima veštaka, dnevno izvuče 62.000 čiste vode iz podzemnih bunara za potrebe ove farme, što je 22 miliona litara vode godišnje. Kao odgovor na to, farma ispušta otpadne vode gde im mesto nije.

Kako je i u vodnoj inspekciji rečeno, otpadne vode sa kompleksa farme putem cevi dospevaju u lagune na zemljištu koje nije u vlasništvu niti zakupca, niti vlasnika farme, te ne postoji vodna dozvola. Od farme se očekivalo da izgradi funkcionalne lagune, ali se to, kaže grupa građana, još uvek nije desilo.

“Građani Temerina plaćaju putem računa korišćenje nezdrave vode, u kojoj ima arsena, pa smo svoje vremeno tražili da se na računima navede sadržaj vode. U Temerinu ima oko šest-sedam puta više arsena od dozvoljenog, u Bačkom Jarku 11 puta više, a u Sirigu 20 puta više arsena od dozvoljene vrednosti – to je možda najotrovnija voda na Balkanu”, stava je naš sagovornik.

Na pitanje da li veruju da će se farma iseliti ovog meseca, kako je direktor najavio u izjavi za CINS, Karlica kaže da se to neće desiti.

“Opet su slagali, velemajstori su u tome. Nadali smo se da će novi predsednik opštine Mladen Zec nešto preduzeti, ali on je nastavio po modelu bivšeg predsednika opštine Đure Žige i ništa nije uradio”, zaključuje Milenko Karlica.

Izvor: 021
Foto: Pixabay