Početna Gradske teme Milorad Bojović: Vučević je tri godine potrošio vraćajući tuđe dugove

Milorad Bojović: Vučević je tri godine potrošio vraćajući tuđe dugove

1

Milorad Bojović 1

Glavni i odgovorni urednik nekadašnjeg dnevnog lista “Nacionalni građanski”, a sadašnjeg nedeljnika “NS Reporter”, javnosti poznat i kao veliki borac za prava novinara, Milorad Bojović nije se libio da iznese svoje stavove o radu Gradske vlade u periodu koji je za nama, te da da predloge i “zadatke” za buduću vlast u Novom Sadu.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Ne može se zaokrugliti svaki ćošak, niti se može zapušiti svaka rupa na ogromnom rešetu koje je sadašnja vlast nasledila u gradskim finansijama i javnom sektoru. Previše ulica trebalo je da se okrpi, mnogo dugova da se vrati, isuviše nasleđenih problema da se reši. Vučević i njegov tim, uspeli su da odbace filozofiju uplašene tekunice, kojom su se rukovodili njihovi prethodnici. Ipak, moraju biti još odlučiniji. Da bi se radile velike, nedostižne stvari, mora se uraditi neophodno. Vučević je tri godine potrošio vraćajući tuđe dugove. Sprečavao je štrajkove, jer su u većini javnih preduzeća kasnile plate, nisu uplaćivani doprinosi. Ako je verovati brojkama, većina preduzeća se za nepune tri godine prilično oporavila. Plate su postale redovnije. Državi je plaćen porez. Završeni su neki infrastrukturni projekti. I dovedena dva ozbiljna strana investitora. To jeste uspeh, ali se ne treba uljuljkavati. Još uvek nisu stigli ni do pozitivne nule. Tek kad potpuno saniraju haos koji je nastao 1994, i trajao do 2012, moći će da realizuju svoje vizije, nove projekte i planove. Razvoj Novog Sada neće biti lak. Ali politika zahteva ambiciju. Tačnije, previše ambicije. Mnogo taštine. I nimalo sujete.

Šta bi nova vlast u gradu prvo trebalo da uradi?

– Sadašnjeg, a po svemu sudeći i budućeg gradonačelnika čeka mnogo posla. Sijaset neprijatnih i teških odluka. No, Novi Sad nema vremena za čekanje. Toliko je dugo propadao da mu više ne odgovara i ne pomaže ekonomski rast, nego mu je potreban rapidan skok. Preporod. Novi Sad mora preskočiti začaranih pet spratova, koje je kao vrhunac razvoja i estetike nametnula Demokratska stranka. Novi Sad mora rasti, graditi se, postati moderan grad. Da bi do toga došlo nova vlast mora promeniti Generalni urbanistički plan grada, koji zabranjuje gradnju solitera. Da bi došli investitori, i oživela građevinska industrija, a Novi Sad postao važan regionalni centar potrebni su nam veliki građevinski projekti. Oblakoderi. Ne zgrade od osam, devet, deset, 15, nego od 50, ili 100 spratova. Novi Sad nije palanka kakva je bio u 19. veku, i ne može se sprečavati njegov razvoj, zato što se nekom sviđa da glumi čistokrvnog Lalu, nauštrb interesa vlastite dece i unuka. Svi koji naš grad hoće građevinski da osakate, dive se Njujorku, Parizu, Moskvi, Londonu. Dakle, Novi Sad treba da postane centar građevinske industrije. Grad, koji umesto u širinu raste uvis, i u kom će sedište imati sve velike svetske kompanije, a njihovi direktori kupovati stanove.

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Stekao sam utisak da Miloš Vučević politiku doživaljava kao odgovoran posao. On još od 2012. pokušava da napravi malu i efikasnu gradsku vladu koja radi mnogo, a košta malo. Dosad to nije mogao da realizuje. U koaliciji je bilo previše partnera, koje je bilo teško kontrolisati. Ako posle izbora karte budu podeljene drugačije, tako da u njegovoj ruci bude većina kečeva, imaće šansu da reši sve što mora, i uradi sve što treba.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Privatna arhiva

1 KOMENTAR

  1. Boze koliko zelis da se uvuces tom “najboljem i napacenom” gradonacelniku koji ni sebi nije u zivotu pomogao a kamoli novosadjanima sa sve svojim kabinetom i likovima koji uz nadimak koriste i ime fudbalskih klubova !!!!Pametnom dosta

Comments are closed.