Početna Gradske teme Murali će ulepšati Sunčani kej

Murali će ulepšati Sunčani kej

0

Svih šest reni-bunara, koji se nalaze na obali Dunava uz šetalište na Sunčanom keju, do jeseni će biti oslikani muralima na osnovu projekta muralizacije i oplemenjivanja javnih površina u Novom Sadu, a koji se nalazi u aplikacionoj knjizi na osnovu koje je Novi Sad dobio tutulu Evrpske prestonice kulture, navedeno je na sajtu novisad2021.rs.

Kako najavljuje Sandra Trifunović Stojanović iz Udruženja Fabrika kulture, koje je osmislilo i koje će realizovati ovaj projekat, na osnovu dogovora sa JKP “Vodovod i kanalizacija” i uz podršku Fondacije “Novi Sad 2021”, do kraja “crtačke sezone”, odnosno do oktobra biće oslikani svi objekti reni-bunara uz šetalište na Keju. Projekat bi trebalo da se završi radionicom na koju bi umetnici, koji su učestvovali u muralizaciji reni-bunara, pozvali mlade Novosađane zainteresovane za uličnu umetnost.

Murale na pet reni-bunara oslikaće novosadski, a na šestom poljski strit-art umetnici koji će u Novi Sad stići na osnovu saradnje sa timom Vroclav 2016 i projekta razmene umetnika “Plants – Artists in Residence”.

Dr Lazar Jovanov, koji predvodi tim za participaciju Fondacije “Novi Sad 2021”, kaže da je Fondacija dala predlog JP “Urbanizam” da izradi istraživanje i analizu svih pogodnih lokacija u Novom Sadu na kojima bi mogli da se oslikaju murali i grafiti. Među prvim lokacijama koje bi trebalo da se nađu u toj svojevsrnoj mapi mogli bi se, pored površina u centru grada, naći i ogromni prostori napuštenih industrijskih objekata u Novom Sadu.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay