Početna Gradske teme Na Novosadskom univerzitetu spremno još 2.150 indeksa

Na Novosadskom univerzitetu spremno još 2.150 indeksa

0

books-927394_640

Na fakultetima Novosadskog univerziteta šansu da se u drugom upisnom roku domognu indeksa imaće još 2.150 maturanata.

U prvom upisnom roku upisana su 7.244 brucoša. Od tog broja, njih 4.970 školovaće se o trošku države, a 2.274 studenata moraće sami da plate studije.

Najviše mesta ostalo je na Fakultetu tehničkih nauka, gde će šansu za upis imati 357 kandidata, od kojih će 60 moći da se školuje o trošku države. Slede Pravni fakultet sa 304 slobodna mesta (tri na budžetu) i Ekonomski fakultet sa 297 slobodnih mesta bez mogućnosti za studije o trošku države.

Na Filozofskom fakultetu kandidati će se u septembru boriti za 27 mesta za školovanje o trošku države i još 122 za koja moraju da plaćaju školarinu. Na Tehnološkom je ostalo 18 samofinansirajućih mesta. Prirodno-matematički fakultet ima najviše mesta na budžetu – 84, i još 135 na samofinansiranju.

Prema rečima prorektorke za nastavu Novosadskog univerziteta Biljane Abramović, tradicionalno najviše budućih studenata prijavilo se na neke od smerova na Fakultetu tehničkih nauka, Filozofskom i Ekonomskom.

– Definitivno najveće interesovanje bilo je za softversko inženjerstvo i informativne tehnologije na FTN-u, gde se prijavilo čak četiri kandidata na jedno slobodno mesto. Slede Filozofski fakultet, smerovi psihologija i engleski jezik, a ništa manje interesovanje nije bilo ni za Ekonomski fakultet – kaže Abramović.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay