Početna Gradske teme “Najlepša bašta Novog Sada“: Snežana Nikolić – Beg od užurbane gradske vreve...

“Najlepša bašta Novog Sada“: Snežana Nikolić – Beg od užurbane gradske vreve u oazu mira na obali Dunava

Akcija “Najlepša bašta Novog Sada“, koja je prošle godine prvi put uspešno realizovana, nastavlja se i ovog proleća u Novom Sadu.

Medijski pokrovitelji su kompanija Color Media Communications, list “Dnevnik” i Novosadska TV, a od ove godine akcija se organizuje u saradnji i sa Francuskim institutom u Novom Sadu.

Danas vam predstavljamo baštu ovogodišnje učesnice – Snežane Nikolić, kod koje je, usled višegodišnjeg života u stanu, želja za baštom i otvorenim prostorom uopšte, bivala sve jača pa se uz podršku svoje porodice upustila u potragu za oazom mira od užurbane gradske vreve, te tako pre šest godina donela odluku o kupovini placa u vikend naselju Čerevićka skela, na obali Dunava, nadomak Futoga.

– Plac je bio poprilično zapušten, zarastao i neravan, ali se i pored toga mogao videti potencijal onoga što je danas i što će u budućnosti biti. Na placu se izvorno nalazilo nekoliko starih stabala Jasena, koja su u potpunosti zadržana a koja su, pored toga što pružaju hladovinu tokom toplih letnjih dana, u konačnici diktirala raspored i formu bašte, kao i samo arhitekturu i položaj vikendice – priča Snežana i dodaje:

– Oko bašte se uglavnom zanimam ja, uz pomoć supruga, dok je sin kao mlađi u porodici uglavnom zadužen za idejna rešenja. Najveća prepreka sa kojom smo se suočili, a sa kojom se „borimo“ i danas, je ta da više nas želi da na istom prostoru u bašti implementira svoju ideju. Sin je više za minimalizam i da bašta bude svedenija, dok je meni draži nešto slobodniji stil i velika raznolikost biljaka u bašti i da stalno imam biljke u cvetanju. Pored stabala Jasena i između ostalih biljaka, u bašti se nalaze i sledeće sezonske i višegodišnje biljke: narcisi, zumbuli, pampas trave, luna red hibiskus, bidens, aloje, jadranske lepotice, smreka, abies jela, ruže stablašlice, patuljasta žalosna vrba itd. U delu planiranom za japanski vrt i koi jezerce sin je zasadio zeleni bambus, stablo japanske trešnje, japansku aukubu i vodene palme, koje će svoje mesto naći u samom jezeru. Sa ovom izmenom u bašti zajedno sa japanskim paviljonom koji se planira za ovu jesen, bašta će poprimiti dodatnu dimenziju i jedan zen kutak za odmor.

– Bitnu stvar naše bašte čini i kamenje koje okružuje stabla i biljke, a koje potiče sa najrazličitijih lokaliteta Srbije i inostranstva. Usled prirode posla sin je u prilici da posećuje sve veće kamenolome širom Srbije pa većina kamena potiče sa domaćih kamenoloma sa obronaka Divčibara, okoline Despotovca i Raške, planine Tare i Cera, a svoje mesto u bašti je našao i kamen sa egejskih obala Grčke i čuveni mermer sa Tasosa – kaže Snežana.

Bašta je najlepši kutak svakog doma i zato vas pozivamo da pokažete vašu baštu na koju ste tako ponosni, a da pri tome osvojite vredne nagrade (seme, sadnice, saksije i drugo).

Žiri će, kao i prethodne godine, činiti poznate ličnosti, stručnjaci iz oblasti hortikulture i predstavnici medija.

Vaše predloge možete slati do 15.06. putem mejl adrese: najlepsabasta@gmail.com, a sve predloge ćemo objaviti u našim medijima (“Dnevnik” – dnevnik.rs, Novosadska TV, nshronika.rsnadlanu.com).

Podsećamo, prošlogodišnja pobednica bila je Elizabeta Carević iz Sremske Kamenice, koja je osvojila vikend-putovanje u Opatiju u hotelu “Grand hotela Adriatic”.

Sponzor akcije je AMS osiguranje.

Foto: Privatna arhiva