Početna Gradske teme “Najlepša bašta Novog Sada“: Vesna Čordašević – Uređivanje bašte me smiruje i...

“Najlepša bašta Novog Sada“: Vesna Čordašević – Uređivanje bašte me smiruje i opušta

0

Akcija “Najlepša bašta Novog Sada“, koja je prošle godine prvi put uspešno realizovana, nastavlja se i ovog proleća u Novom Sadu.

Medijski pokrovitelji su kompanija Color Media Communications, list “Dnevnik” i Novosadska TV, a od ove godine akcija se organizuje u saradnji i sa Francuskim institutom u Novom Sadu.

Da se ljubav prema prirodi i lepo uređenom prostoru prenosi sa kolena na koleno govori priča koja sledi. Na samo kilometar od samog centra Novog Sada, bašta iz mašte i to u Futoškoj ulici. Ušuškan među zgradama, okolo izgrađenim pre više od 80 godina, nalazi se prelep vrt o kom vode brigu tri generacije. Baka Slobodanka Bajšanski, ćerka Vesna Čordašević i unuka, dvanaestogodišnja Jovana, Svaka od njih ima svoj omiljeni cvet, a neretko i svaka lala, ruža ili zumbul imaju svoja autentična imena.

Prvi vesnici proleća, visibake, znak su da je vreme za akciju i prolećno uređivanje. U prizemlju trospratnice, raj u malom: lale, božuri, ruže, zumbuli, sremuš, indijski jorgovan koji svojim mirisom omamljuje komšiluk tokom celog leta, pa kajsije, višnje, trešnje I šljiva, za svakoga stanara zgrade, taman da se svi počaste. Egzotiku u vrtu čine nar i limun. Vesna Čordašević nam otkriva da posle napornog dana na poslu u bašti opušta misli.

– Rad sa cvećem pruža poseban osećaj, a to znaju samo oni koji uživaju u cveću i prirodi. Umorna, nakon dnevnih obaveza, uživam u uređenju bašte jer me to smiruje i raduje me svaka procvetala biljka, a one se smenjuju tokom proleća I leta. Najlepši trenuci su vikendom kada sve tri: baka, moja ćerka Jovana i ja, zajedno sređujemo baštu. Tada je sve lagodno i nema umora kada vidite kakav rezultat ostvarite, a biljke to osete. Zato nam sve i ide od ruke – kaže Vesna koja ove godine učestvuje u izboru za “Najlepšu baštu Novog Sada”.

Bašta je najlepši kutak svakog doma i zato vas pozivamo da pokažete vašu baštu na koju ste tako ponosni, a da pri tome osvojite vredne nagrade (seme, sadnice, saksije i drugo)

Žiri će, kao i prethodne godine, činiti poznate ličnosti, stručnjaci iz oblasti hortikulture i predstavnici medija.

Vaše predloge možete slati do 15.06. putem mejl adrese: najlepsabasta@gmail.com, a sve predloge ćemo objaviti u našim medijima (“Dnevnik” – dnevnik.rs, Novosadska TV, nshronika.rsnadlanu.com).

Podsećamo, prošlogodišnja pobednica bila je Elizabeta Carević iz Sremske Kamenice, koja je osvojila vikend-putovanje u Opatiju u hotelu “Grand hotela Adriatic”.

Sponzor akcije je AMS osiguranje.

Foto: Privatna arhiva