Početna Gradske teme Namet za nedovoljno parking mesta platio samo jedan investitor

Namet za nedovoljno parking mesta platio samo jedan investitor

0

Za više od godinu dana od donošenja odluke o plaćanju dva miliona dinara za svako neizgrađeno parking mesto, samo jedan investitor je platio gradu sumu za pet mesta.

U Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije nisu naveli koji investitor je u pitanju ili o kojem je objektu reč, ali su dodali da je uplaćeno 10 miliona dinara.

U odgovorima na pitanja “021” nisu naveli da li je ovaj novac potom namenski upotrebljen za gradnju neophodnih parking mesta, objasnivši da se radi u sumi koja, kao deo prihoda budžeta grada, služi za finansiranje uređenja građevinskog zemljišta, što znači za razne radove u gradu.

Kako objašnjavaju u Gradskoj upravi, odluka po kojoj je investitor u obavezi da plati dva miliona dinara po neizgrađenom parking ili garažnom mestu, važi od 26. juna prošle godine, te se odnosi na gradnju koja je započeta posle tog datuma. Takođe, odluka se ne primenjuje na izgradnju porodičnih kuća, kao ni na objekte za koje u planskoj dokumentaciji i lokacijskim uslovima ne postoje uslovi za obezbeđenje prostora za parkiranje na građevinskoj parceli, odnosno kada je građevinska parcela u celosti pod objektom.

Prethodno je namet za negradnju parking mesta bio 200.000 dinara, pa se sumnjalo da investitori unapred kalkulišu ovaj relativno nizak trošak, kako bi prodali što više stanova, iako za svaki nije obezbeđen prostor za parkiranje.

Kada su odbornici pre četiri godine usvojili izmene ove odluke, kojom se namet ne plaća ukoliko objekat zauzima čitavu građevinsku parcelu, odnosno planska dokumentacija ne predviđa parking, deo javnosti je to ocenio kao davanje povlastica investitorima.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay