Početna Gradske teme Napreduje planiranje biciklističke rute od Novog Sada do Kovilja

Napreduje planiranje biciklističke rute od Novog Sada do Kovilja

Projekat izgradnje biciklističke staze od Novog Sada do Kovilja, a u sklopu međunarodnog projekta “Eurovelo”, napreduje – Gradska uprava putem javne nabavke traži projektanta koji će napisati studijsku i projektno-tehničku dokumentaciju za stazu i označavanje rute.

Kako je “021” ranije pisao, do 2020. godine Grad planira da izgradi potpuno novu biciklističku mrežu, koja će spajati grad sa pojedinim prigradskim naseljima, ali i dalje.

Konkretno, ruta od Novog Sada do Kovilja trebalo bi da bude duga oko sedam kilometara. Potreban je elaborat o trasiranju staze, glavni saobraćajni projekat signalizacije za turiste, kao i pomenuta tehnička dokumentacija.

Projektant mora da obavi kompletno terensko istraživanje, pa i da uzme u obzir i mogućnost varijanti biciklističke staze od Novog Sada do Šangaja. Prvom varijantom treba da se obuhvati kretanje biciklista državnim putem Novi Sad – Zrenjanin, preko postojećeg mosta preko kanala Dunav – Tisa – Dunav do Šangaja, a drugom varijantom treba da se obradi kretanje biciklista planiranim mostom preko kanala kod uliva kanala u Dunav.

Projekat “Eurovelo” vodi Evropska biciklistička federacija iz Brisela, koji predviđa biciklističku mrežu širom Evrope. Mreža će omogućiti da biciklisti budu bolje povezani sa turističkim i drugim lokacijama, a od koje se predviđa i značajna ekonomska korist. Konkretno, predviđa se direktna korist od sedam milijardi evra putem cikloturizma, 14,5 miliona korisnika ove rute, ali i 45 miliona evra prihoda od takozvanih dnevnih putovanja.

Grad se nada da će “Eurovelo” povećati prihode od turizma, ali i povećati bezbednost biciklističkog saobraćaja na delu gde su, inače, opterećeni putevi. Naravno, jedna od koristi su i bolje staze za bicikliste.

Izvor: 021/Gorica Nikolin
Foto: Ilustracija/Pixabay