Početna Gradske teme Nastavnica godine iz SAD Mendi Mening posetila Novi Sad

Nastavnica godine iz SAD Mendi Mening posetila Novi Sad

Mendi Mening, nastavnica iz SAD koja je specijalizovana za rad sa učenicima migrantima i izbeglicama, posetom Novom Sadu završila je višednevni boravak u Srbiji.

Tokom svog boravka, Mening je posetila prihvatne centre za migrante i osnovne i srednje škole u Šidu i Somboru koje pohađaju učenici migranti. U Velikoj sali Skupštine Grada Sombora, Mendi Mening održala je predavanje pred više od 60 učesnika i učesnica, među kojima su bili i učenici i učenice srednjih škola, studenti i studentkinje Pedagoškog fakulteta u Somboru, prosvetni radnici i radnice iz obrazovno-vaspitnih ustanova, predstavnici i predstavnice školskih uprava, Komeserijata za izbeglice i migracije i drugih organizacija i institucija.

U okviru predavanja, Mening je govorila i o svom iskustvu i metodima rada koje je razvila u radu s učenicima migrantima, a u kojima je naglasak na stvaranju klime dobrodošlice, poštovanju kulture iz koje učenici dolaze, uvažavanja identiteta i ličnog iskustva svakog deteta i njihovo uključivanje u novu sredinu i zajednicu. Nastavnica Mening istakla je da smatra da je najvažniji zadatak svakog učitelja i nastavnika u tome da izgrađuje i neguje odnos poverenja i povezanost sa učenicima, saradnju s roditeljima i porodicom, kao i da omogući podršku učenicima u razvoju životnih veština, umesto fokusiranja na jednosmerno podučavanje i prenošenje informacija i znanja.

Mendi Mening je stigla u Srbiju zahvaljujući pozivu Pokrajinskog zaštitnika građana – Ombudsmana. Zadovoljna zbog boravka Mendi Mening, predusretljivosti zaposlenih u prihvatnim centrima i obrazovnim institucijama, kao i korisnih i konstruktivnih razgovora sa zaposlenima u pomenutim ustanovama i institucijama, ova institucija je želela da da svoj skromni doprinos unapređenju prava deteta na obrazovanje, ali i da ojača kompetencije svih profesionalaca koji su uključeni u rad sa migrantskom populacijom.

Izražavajući želju da nastave saradnju, zamenik pokrajinskog ombudsmana za prava deteta Milan Dakić gošći iz Amerike je poklonio monografiju o kulturnom nasleđu Vojvodine.

Izvor: 021
Foto: Printscreen/YouTube