Početna Gradske teme Neće biti Parade ponosa u Novom Sadu

Neće biti Parade ponosa u Novom Sadu

0

SAMSUNG DIGITAL MOVIE

Parade ponosa u Novom Sadu neće biti, jer je najpre potrebno utvrditi Paradu u Beogradu, kako bi se pričalo o ostalim gradovima, kazao je član organizacionog odbora Parade ponosa Boban Stefanović.

Na tribini, koja je održana u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodina povodom predstojeće Gej parade, 20. septembra, istaknuto je da se posle prve uspešne parade bez nasilja, prošle godine pokazalo da država može da spreči nasilje. “Organizovano nasilje je uvek u sprezi sa državom. Ne može da se organizuje dve, tri ili pet hiljada ljudi, a da država to ne zna i da MUP to ne prati“, rekao je Stefanović.

SAMSUNG DIGITAL MOVIE

Aktivisti su poručili da se gej parada organizuje kako bi LGBT osobe bile vidljivije i da oni to ne organizuju zbog Evropske Unije, nego zbog sebe samih. Ono što se mora promeniti u javnosti jeste to da LGBT osobe nisu odgovorne za nasilje koje se dešava oko Parade.

Ovo je prva godina da nema nikakvih bombastičnih naslova u medijima da će krv liti. To i jeste nešto normalno. Međutim, ono što je loše i obeshrabrujuća vest je da je netolerancija okrenuta prema drugoj grupi, a to su izbeglice koje dolaze iz Sirije i drugih zemalja“, naveo je član Organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić.
On je rekao da policija svoj posao radi dobro, ali da “sudovi odlučuju da kvalifikuju neko krivično delo onako kako je njima najlakše, zbog čega kazne ostaju minimalne.”
Na tribini se govorilo i o zahtevima LGBT osoba i ukazano je na to da oni ne traže nikakva posebna prava, nego ono što je garantovano Ustavom Srbije, kao i zaštitu od nasilja. Takođe, rečeno je da će Srbija morati da prizna pravne posledice promene pola, i da je tim osobama omogućeno menjanje imena, kao i Zakon o registrovanju partnerstva, zbog kojeg su oni izrazili bojaznost da će se u Srbiji pojaviti priča da to “da to neko spolja gura”, a reč je o tome da je naša država članica Saveta Evrope i da mora poštovati odluke.

Poslanica u Skupštini Vojvodine Maja Sedlarević, izjavila je da ne misli da bi Parada u Novom Sadu u ovom trenutku bila moguća. Ona je ukazala na otpore koje se pojavljuju prema marginalizovanim grupama i poručila da “svako ko je većina u nekoj situaciji je manjina. U svakoj situaciji, svesno ili nesvesno, diskriminišemo ili budemo diskriminisani.”

Zbog naslova u novinama koji se pojavljuju oko Parade, a imaju veze sa budžetom, iz Organizacionog odbora su poručili da je njihov budžet 27 hiljada evra, od čega 75 procenata odlazi na organizovanje Nedelje ponosa.

Iz organizacionog otpora poručuju da je broj prijavljenih slučaja nasilja znatno opao u 2014. godini, u odnosu na 2013, a Pavle Radovanović iz Grupe za podršku mladim LGBT osobama ukazao je na to da se “stav zajednice prema Prajdu promenio, jer ima manje otpora.”
Što se tiče obezbeđenja, iz odbora su rekli da oni od MUP-a ne dobijaju tačan broj policijaca i da to zavisi od njihovih sigurnosnih procena.
Parada ponosa planirana je za nedelju, 20. septembar, sa početkom u 12 časova. Njoj će prethoditi Nedelja ponosa od 14. do 18. septembra, kao i Prajd Forum 19. septembra koji će okupiti predstavnike diplomatskog kora, kao i predstavnike međunarodnih, stranih i domaćih organizacija i institucija. Parada ponosa ove godine biće druga uzastopna, nakon što je Prajd tri puta bio zabranjen.

Autor i foto: 021.rs