Početna Gradske teme Nemoguće uključiti grejanje: Novosadska toplana počela remont sistema

Nemoguće uključiti grejanje: Novosadska toplana počela remont sistema

0

Daljinsko grejanje u Novom Sadu ne može da bude uključeno jer je Novosadska toplana nakon zvaničnog završetka grejne sezone počela remont sistema i planirane radove.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je tražio da ponovo počnu tople probe u Novom Sadu, ali da je to nemoguće tehnički izvesti jer je Toplana počela remont sistema.

Prvi čovek Novog Sada je dodao da će Toplana izdati i zvanično saopštenje u kojem će objasniti tačne tehničke razloge zašto ne mogu da pokrenu grejanje i napominje da bi kotlovi bili pokrenuti da je to bilo izvodljivo.

“Ne mogu da se uključe, jer je isključen ceo sistem, jer je počeo remont i nekoliko glavnih magistralnih vodova se rekonstruiše. Verujte da je postojala tehnička mogućnost da bi momentalno bilo uključeno. Ne zaboravite da kada krene grejna sezona imamo tople probe koje traju nedelju dana i sistem ne može odmah da se osposobi. Niko nije očekivao da će za Đurđevdan i posle biti ovoliko hladno, ali verujem da će biti bolje vreme narednih dana. Ponavljam da je postojala tehnička mogućnost, grejanje bi bilo uključeno”, uverava Vučević.

Podsetimo, ranije danas u Novosadskoj toplani su za 021 rekli da daljinsko grejanje u Novom Sadu neće biti pokretano jer su nakon zvaničnog završetka grejne sezone 3. maja počeli remont sistema i planirane radove, a ograničava ih odluka koju može da promeni samo gradska uprava. Portparolka Toplane Ivana Stanimirović za 021 navela je da je zbog svega toga tehnički nemoguće ponovo pokrenuti ceo sistem.

“Ne postoji nikakva mogućnost da grejna sezona bude nastavljena, odnono da se kotlovi ponovo pokrenu, jer u skladu sa Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom, prema kojoj Toplana radi, otpočeti su radovi na remontu tehničkog sistema. Nažalost, ne postoji nikakva mogućnost da Toplana naprimer danas, počne sa isporukom toplotne energije za grejanje”, navodi za 021 Stanimirović.

Stanimirović je dodala da rade u skladu sa odlukama gradske vlasti i da bi bilo potrebno da Skupština grada promeni odluku kako bi grejna sezona radila i duže od predviđenog 3. maja ili počinjala ranije od 1. oktobra.

Izvor: 021, Beta
Foto: Pixabay