Početna Kultura Poziv studentima na konkurs za idejno rešenje tapiserije

Poziv studentima na konkurs za idejno rešenje tapiserije

0

Pridružujući se nastojanju da Novi Sad bude dolična, vizionarska, kreativna i umetnička Omladinska prestonica kulture u 2019. godini, Ustanova za izradu tapiserija „Atelje 61“ raspisuje Konkurs za idejno rešenje tapiserije, u kategoriji studenata i poslediplomaca koji pohađaju umetničke akademije i fakultete primenjenih umetnosti.

Studentski konkurs ima internacionalni karakter koji se ogleda u činjenici da će biti dodeljene dve otkupne nagrade – stranom i domaćem mladom autoru. Iznos jedne nagrade je 1.000 evra.

Po kartonima nagrađenih autora biće izvedene tapiserije u radionici „Ateljea 61“ tehnikama tkanja na vertikalnom razboju i materijalima koje predloži autor. Gotove tapiserije biće deo Zbirke tapiserija „Ateljea 61“.

Uslovi za učešće na konkursu: 
– Na konkursu mogu učestvovati studenti osnovnih i master studija na fakultetima i akademijama likovnih i primenjenih umetnosti, a vreme trajanja konkurs je od 7. maja do 7. septembra 2019. godine.
– Učesnici konkursa predlažu skice u boji za tapiseriju, koje mogu biti izvedene svim tehnikama i kombinacijama različitih tehnika. Broj skica nije ograničen, a njihove dimenzije ako se šalji u fizičkom obliku treba da budu: ne manje od 0,30 x 0,50 m, ali i ne veće od 0,70 x 1,00 m.
– Skice koje se šalju elektronskom poštom u JPEG, TIFF ili PDF formatu moraju biti rezolucije 300 dpi; dimenzije ≈ 20 x 20 cm.
– Uz skicu obavezno predložiti konačnu dimenziju tapiserije (do ≈ 6,00 m², maksimalne visine do ≈ 3,0 m). Ukoliko se radi o predlogu za prostornu tapiseriju, mora se voditi računa o jednostavnom montiranju i demontiranju.
– Fotografije radova i prijavu sa osnovnim podacima o autoru i skicama poslati elektronskom poštom, običnom poštom ili doneti lično na adresu „Ateljea 61“, Tvrđava 9, 21131 Petrovaradin.

Članovi Umetničkog saveta „Ateljea 61“ će odabrati 2 skice, po kojima ce nagrađeni autori izraditi kartone za tapiserije najkasnije do 20. oktobra 2019. godine. Novčana nagrada biće uručena autorima nakon dostavljanja kartona.

Foto: Pixabay