Početna Gradske teme Nepredviđeni radovi poskupeli gradnju vrtića u Veterniku

Nepredviđeni radovi poskupeli gradnju vrtića u Veterniku

0

Zbog nepredviđenih radova, gradnja vrtića u Veterniku koštaće oko 329,3 miliona dinara, s PDV-om, umesto prvobitno ugovorenih 300 miliona.

Izgradnja novog objekta u Ulici Milana Tepića bb, na placu površine oko 4.046 metara kvadratnih, počela je u avgustu prošle godine, s tim da je ugovor s izvođačima potpisan na 15 meseci. Iako su troškovi gradnje poskupeli, to, po svemu sudeći, neće uticati na rok za završetak radova, budući da informacije o tome nisu navedene u obaveštenju o izmeni ugovora, koje je Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove objavila na portalu javnih nabavki.

“U toku realizacije radova ustanovljeno je da je došlo do izmene projektne dokumentacije sa potrebnim radovima na objektu, što je uslovilo i pojavu nepredviđenih radova, koji nisu bili obuhvaćeni predmerom i predračunom, koji je sastavni deo javne nabavke, a bez kojih nije moguće nastaviti sa daljim radovima”, objašnjeno je u obaveštenju o izmenama.

Između ostalog, navedeni su i radovi, poput izrade rezervoara za unutrašnju i spoljašnju hidrantsku mrežu, vodovodnog šahta, te postavljanje kamene vune ispod podne ploče sprata, kao termoizolacije iznad prizemlja, postavljanje klupica ispod prozora na objektu, ali i limarskih okapnica na fasadi objekta i oko lift okna. Na spisku dodatnih radova je i izrada betonskog sloja za, kako je objašnjeno, pad ispod sloja tartana i na terasi na spratu objekta, kao i ugradnja antivandal pancir folije na staklima prozora i vrata na prizemlju i spratu objekta u prostorijama koje koriste deca (prozori i vrata koja se po projektu spuštaju na visinu poda gde deca imaju pristup svojom visinom).

Kako je u tenderskoj dokumentaciji svojevremeno najavljeno, nova zgrada predškolske ustanove će od regulacione linije biti udaljena deset metara i 18,3 od susedne parcele, s tim da su kolski i pešački prilazi iz Ulice Milana Tepića. Po projektu novosadske firme “MOD arhitekt” doo, prizemlje i sprat jednakih su površina oko 1.669 kvadrata. Prostor na donjoj etaži podeljen je na dve lamele, istočnu i zapadnu, odnosno za decu do tri godine i od tri do šest. U jaslicama su predviđene četiri gupe mališana, dok će predškolci biti raspoređeni u šest grupa. Osim soba za boravak dece i hodnika, u prizemlju će se nalazati sanitarni čvorovi za roditelje, zaposlene i servirke, perionica, prostor za rekvizite, toplotna podstanica, kuhinja s ostavom, kao i sala s pratećim tehničkim prostorijama. Kako bi bilo dovoljno mesta za dečje ormariće, hodnici su širine 240 centimetara, a sobe u prizemlju će preko hodnika imati izlaz na centralno dvorište.

Dve etaže povezivaće dvokrako stepenište, a na spratu će biti smeštena administracija. Tu su planirane radne sobe, od kojih će svaka imati kupatilo i prostor za prateći materijal, dok su ostale prostorije namenjene glavnom vaspitaču, medicinskoj sestri, pedagogu i defektologu.

Objekat je, po projektu, orijentisan tako da je većina fasadnih otvora na istočnoj i južnoj strani, a predviđena je PVC spoljna stolarija (vrata i prozori), petokomornih profila s dvostrukim termopan staklom.

Osim protivpožarne zaštite, zgrada predškolske ustanove će biti opremljena protivprovalnim sistemom, odnosno video nadzorom, detektorima pokreta, alarmom i sličnom opremom.

Gradonačelnik Miloš Vučević početkom godine najavio je da će vrtić u Veterniku, čija je gradnja u toku, pohađati oko 250 mališana. On je tada objasnio da PU “Radosno detinjstvo” kreće s nabavkom opreme, odnosno da je opremanje novog objekta sinhronizovano s građevinskim radovima.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay