Početna Gradske teme Zavod za transfuziju krvi Vojvodine će imati duplo veću zgradu

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine će imati duplo veću zgradu

0

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine u Hajduk Veljkovoj u budućnosti će imati mnogo veći prostor za rad.

Ova ustanova upravo traži projektanta za rekonstrukciju i dogradnju objekta na ukupno tri etaže.

Postojeća zgrada Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, površine 2.255 kvadrata, trebalo bi da bude duplo veća kako bi zadovoljila sve potrebe oko 120 zaposlenih i brojnih davalaca krvi. Zato se od projektanta očekuje plan za objekat površine do 5.000 kvadrata.

Mnoge prostorije u sadašnjem Zavodu male su i/ili neuslovne, navodi se u konkursnoj dokumentaciji za izbor projektanta, u koju 021.rs ima uvid. Tako su trenutno sala za davanje krvi, toaleti, hladnjače, laboratorije, prostorija za vozače, čajna kuhinja, garderober i administrativne sale premale ili neodgovarajuće.

Zavodu je potrebno zasebnih prostora za agregat, kotlove i kompresor, skladište i terenski magacin, kao i otvorenija čekaonica za dobrovoljne davaoce (koja je odgovarajuće veličine). Trenutne ambulante su takođe dovoljne veličine, ali je neophodno uvesti signalizaciju koja javlja kad su ove prostorije zauzete.

Toaleti trenutno nisu odgovarajući – uski su, kanalizacija je neispravna, a umesto papirnih ubrusa postavljeni su sušači vazduha.

Projektom će se tražiti odvojene laboratorije za biohemijske i za hematološke analize, duplo veće hladnjače, kao i veći prostor za tehničkog sekretara. Kancelarija direktora je dovoljno velika, konstatuje se u dokumentaciji ovog tendera.

Potrebno je da novi objekat bude arhitektonski čist, jednostavan, moderan i da se odnosi na objekat koji će biti na najvišem mogućem nivou energetske efikasnosti. Ukoliko taj nivo iz finansijskih razloga ne može da bude A, može da bude B ili, u najgorem slučaju, C nivo energetske efikasnosti.

Prema planu javnih nabavki Zavoda, za potrebe izrade projekta izdvaja se osam miliona dinara.

Javna nabavka za izbor projektanta otvorena je do 30. maja.

Izvor: 021.rs
Foto: PIxabay