Početna Gradske teme Neracionalna potrošnja vode: Na Popovici punili bazene, apel da se prekine sa...

Neracionalna potrošnja vode: Na Popovici punili bazene, apel da se prekine sa tim

0

Iako leto kalendarski još nije počelo, Novi Sad već beleži povećanu potrošnju pijaće vode.

Zbog iznenadnih visokih temperatura, domaćinstva u prigradskim naseljima troše veće količine vode za zalivanje bašta, a zabeleženi su i slučajevi punjenja bazena, kažu u “Vodovodu i kanalizaciji”.

Tokom prethodnog vikenda zabeležena je povećana potrošnja naročito na sremskoj strani grada, tačnije na Popovici gde je već počelo punjenje bazena pijaćom vodom.

“Tokom prethodne letnje sezone, JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ je u više navrata apelovalo na racionalnu potrošnju vode. Aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode za piće i sve navedeno za posledicu može imati povremeno nešto slabiji pritisak u rubnim delovima grada i na najvišim spratovima zgrada koje nemaju hidropak”, kažu u ovom javno-komunalnom preduzeću.

Napominju da voda iz gradskog vodovoda isključivo treba da se koristi za ishranu i sanitarne potrebe.

“Ukoliko se nastavi neracionalna potrošnja pijaće vode, bićemo prinuđeni da uvedemo restrikcije u vodosnabdevanju”, zaključuju.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay