Početna Gradske teme Ništa od spomenika Nikoli Tesli u centru Novog Sada!

Ništa od spomenika Nikoli Tesli u centru Novog Sada!

Predlog da Novi Sad dobije spomenik Nikoli Tesli odbijen je na današnjoj sednici Saveta za kulturu Skupštine grada Novog Sada.

Za predlog je glasalo troje članova, a protiv njega njih šest.

Srpska radikalna stranka je početkom godine pokrenula inicijativu da se u najužem centru grada postavi spomenik velikom naučniku. Oko ovog predloga povela se i kratka rasprava između odbornika SRS Vanje Božića i zamenika predsednika Saveta Nikole Jovančevića.

Jovančević je smatrao da bi ovaj predlog trebalo da bude odbijen, jer već postoji bista posvećena Tesli ispred Fakulteta tehničkih nauka, smatrajući da bi bilo previše da se postavi i spomenik naučniku koji je 1936. godine proglašen za počasnog građanina Novog Sada.

Božić je ukazao da bista koja se nalazi ispred FTN-a nije dovoljno vidljiva i da turisti ne mogu da znaju da u Novom Sadu postoji obeležje posvećeno Nikoli Tesli.

Ta bista je postavljena najpre kako bi studentima predstavljala jedan uzor na koji mogu da se ugledaju. FTN je izmešten iz turističkog dela Novog Sada i turisti ne znaju gde se on nalazi, pa tako ne mogu ni da vide bistu. Smatramo da je Tesla čovek koji je svojim trudom, radom i znanjem zadužio čitav svet i da, u najmanju ruku, zaslužuje monumentalan spomenik u Novom Sadu. Razočaran sam što SNS nema takvo mišljenje“, poručio je Božić.

Na sednici se raspravljalo i incijativama Lasla Silađija, Branka Kilibarde i Milivoja Pantića za postavljanje skulpture u javnom prostoru, podizanje spomen obeležja žrtvama Novosadske racije u Miletićevoj ulici, postavljanje obeležja u znak sećanja na sve stradale tokom bombardovanja Novog Sada 1999. godine i podizanje spomenika Majci u Novom Sadu.

Jedini predlog koji je prihvaćen jeste podizanje spomen obeležja žrtvama Novosadske racije u Miletićevoj ulici, tako što će biti postavljena tabla u znak sećanja na one koji su nastradali u raciji 1942. godine. U raciji je od 21. do 23. januara u sklopu akcije fašističke Mađarske, ubijeno oko 1.200 građana, Jevreja, Srba, Roma i pripadnika drugih nacija koji su bili simpatizeri ili pripadnici NOB-a.

Predsednik Saveta za kulturu Đula Kiš naveo je da se spomen obeležje nastradalima u bombardovanju mora ozbiljnije razmotriti i pronaći pravi način kako bi se realizovalo jer je reč o obeležju od državnog značaja. On je poručio da se od predloga, iako je odbijen, ne odustaje.

Izvor: 021.rs

Foto: Ilustracija/Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here