Početna Intervju dana Zdrava strana novosadskog uličnog sporta!

Zdrava strana novosadskog uličnog sporta!

BarStrong na festivalu “Food Planet”

Grupa od 15-ak momaka i devojaka okupljena u klubu “BarStrong” nudi deci i mladima zdrav i besplatan način kako da kvalitetno ispune svoje slobodno vreme. Pravu stranu ulice kroz sport i svakodnevne treninge zainteresovali su veliki broj Novosađana koji ih prate na besplatnim treninzima u gradskim parkovima i terenima u novosadskim naseljima ali i na internetu i emisiji “Ja imam talenat”.

Ulični sport, kao kombinacija klasičnih vežbi ponavljanja, akrobacije i gimnastike, poslednjih godina sve više je popularan širom sveta. Ova veština posebno je zastupljena u Americi, a putem kanala You Tube za ovu veštinu saznali su i novosađani Srđan Arsenović i Vladimir Vuković. O ovom sve popularnijem sportu razgovarali smo sa Srđanom Arsenovićem, predstavnikom, prema njegovim rečima, prve registrovane grupa na području Srbije, koja se bavi uličnim treningom (Street Workoutu).

Srđan Arsenović je student treće godine naše Visoke tehničke škole i osim ljubavi prema računarima, medijima i životinjama, važan deo njegovog života je i sport.

– Da, predhodno sam pohađao Karlovačku gimnaziju, i srednju veterinarsku školu, ali su me kasnije zainteresovali računari. Danas sam student treće godine Elektrotehnike, na odseku Multimediji. Volim računare. Mislim da je u računarima budućnost. Pored toga bavim se i uličnom sportom. Sve je počelo pre pet godina kada smo drugar i ja na You Tube naišli na video sa nekim američkim vežbačima. Zainteresovali smo se i počeli sami da vežbamo i “kopiramo fore” koje smo videli na Internetu. Umesto teretane vežbali smo na obližnjem igralištu na Klisi. Ubrzo posle toga upoznali smo grupu momaka koja je nešto slično vežbala u gradu, na bazenima, i tako je nastao naš klub “BarStrong”. Vežbamo na sportskim terenima na Keju pored Dunava, a treniramo po novosadskim parkovima i sportskim terenima u svim delovima grada. Sami smo napravili vežbalište u novosadskom naselju Klisa, pored stadiona FK Borac. Danas našu grupu čini 15-ak članova, od 14 do 27 godina, a ima i nekoliko devojaka.

Ovaj vid sporta je sve popularniji, a većina vaših članova ide u školu, studira, radi ali i vredno trenira. Kako uspešno usklađujete sve obaveze?

– U BarStrong-u ima onih koji idu u osnovnu ili srednju školu, ali i nekoliko nas koji studiramo i radimo. Nije lako uskladiti sve obaveze, a da nešto ne trpi. Ja sam treća godina i pri kraju sam studija Multimedija na Visokoj tehničkoj školi, uskoro ću nadam se i diplomirati. Kad treba nešto da “trpi” ja skratim spavanje. Sada posebno imamo više obaveza jer smo u finalu takmičenja “Ja imam talenat”. Koreografije vežbamo svakodnevno i tu nam pomaže naš drugar Ivan koji se ranije bavio plesom. Ovaj vid sporta je sve popularniji. Danas skoro u svakom mestu postoji sličan klub, a i mi imamo sve više pratilaca na Fejsbuku i Instagramu.

Svoju popularnost često koristite u humanitarne svrhe, te ste u jednoj od svojih humanitarnih akcija prikupljena sredstva donirali deci iz Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici, devojčici Teodori koja boluje od leukemije, a učestvovali su i u akciji “Sportom protiv dijabetesa”.

– Tako je, učestvujemo na mnogo takmičenja. Iako nemamo svoj teren, danas bi nam trebalo i manje skladište za sve pehare i nagrade. Novac od nagrada i potencijalnih sponzora planiramo da uložimo u pravljenje terena za ulične sportove u Novom Sadu. U ovoj ideji imamo podršku sugrađana koji su čak organizovali peticiju koja je predata gradskim institucijama. Inače, sve naše akcije i trenizi su besplatni, najčešće najavimo na fejsbuku u kom parku ćemo koji dan vežbati i svi su dobrodošli.

Trudite se da svojim delovanjem pokažete mladima da se slobodno vreme može iskoristiti zdravo i korisno. Da se vredan rad isplati pokazuje i pažnja koja je usledila.

–  U timu sve sami radimo: dizajn, montaža video klipova, organizacija, … Zapazio nas je poznati kreator Bata Spasojević, tako da smo učestvovali na njegovoj modnoj reviji, gde je posebno za nas bilo postavljeno vratilo na pisti, a primetio nas je i producentski tim, svetskog takmičenja „Ja imam talenat“ i pozvao da se pojavimo i pokažemo svoje veštine. Sada smo u finalu. Pozivamo da nas pratite u četvrtak 1. juna 2017. godine i pošaljete glas za nas.

Ovi mladi momci i devojke iz kluba „BarStrong“ dobar su primer da se i bez velikih sredstava može uspeti. Kako naš sagovornik, Srđan Arsenić i navodi: „Važno je da mladi znaju da se dobro organizuju, usklade obaveze i imaju cilj kome teže“. Srđan i njegovi prijatelji pozivaju vas da razmišljate zdravo, jer za to nisu potrebni termini u teretanama i brojni izgovori.

Autor: Varvara Lazarević
Fotografije: Facebook/BarStrong, Color Press Grupa

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here