Početna Gradske teme Nova mesta: Žitelji MZ Gavrilo Princip dobili kutak za sve generacije

Nova mesta: Žitelji MZ Gavrilo Princip dobili kutak za sve generacije

0

Javnu površinu u Mesnoj zajednici „Gavrilo Princip“ uredila je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije na osnovu idejnog rešenja odabranog na urbanističko-arhitektonskom konkursu „Nova mesta”, u cilju realizacije projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Tim projektom osmišljen je javni prostor koji je na raspolaganju svim generacijama korisnika, pa je mikrolokacija površine od 4.680 metara kvadratnih na uglu ulica Simeona Piščevića i Branislava Borote postala privlačan i funkcionalan kutak, sa sadržajima za različite rekreativne potrebe, za šta je izdvojeno 48.618.733 dinara.

Postojeće dečje igralište dobilo je podlogu od tartana na koju su postavljene njihalica, vrteška i klackalica, a zadržana je i višenamenska sprava, osvežena reparacijom. Igralište na toj mikrolokaciji čine dve celine adekvatno opremljene raznim rekvizitima za različite sportske aktivnosti za decu, mlade i odrasle. Jedan deo igrališta čini teren za basket, dok je drugi rekreacionog karaktera i predviđen je za vežbanje i igru loptom. Igralište je ograđeno panelima koji su otporni na udarce, smanjuju nivo buke zbog odskoka i osiguravaju zadržavanje lopte. Na podlozi od gumenih ploča postavljeno je fitnes igralište sa šest fitnes sprava, a korisnicima su na raspolaganju i dva stola za stoni tenis i teretana na otvorenom.

Javna površina je upotpunjena novim urbanim mobilijarom – postavljena je jedna kontinualna, jedna radijalna klupa, deset korpi za otpatke i držač za bicikle, kao i javna česma, radi osveženja u toplim danima. Postavljena je i ambijentalna rasveta u vidu kandelabera u zonama sedenja i komunikacije, ali i većih stubova s reflektorskim osvetljenjem oko rekreativnih igrališta, a zadržana je već postojeća vegetacija i formirane su travnate površine, posađeno visoko rastinje i ruže.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: UGZI