Početna Gradske teme Nova saobraćajnica u naselju Satelit

Nova saobraćajnica u naselju Satelit

0

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije u ponedeljak, 26. novembra, počinje radove na izgradnji dogoočekivane saobraćajnice u produžetku Ulice Bate Brkića. Ova investicija vredna je 370 miliona dinara a ugovoreni rok za završetak svih predviđenih radova je 240 dana.

Ulica Bate Brkića, koja spada u primarnu mrežu saobraćajnica, nalazi se u stambenoj zoni Novo naselje, u severozapadnom delu Novog Sada. Izgrađena je u kompletnom profilu na deonici od Bulevara vojvode Stepe do Bulevara Jovana Dučića, kao i u manjem delu od Bulevara Jovana Dučića ka Futoškom putu.

Sada će biti izgrađena moderna saobraćajnica bulevarskog tipa, u planiranoj regulaciji širine 40m i dužine 550m (od Bulevara Jovana Dučića do Futoškog puta) koja će na još jednom mestu da poveže Novo naselje sa Futoškim putem. Ovo je jedan od značajnijih projekata jer će se rasteretiti glavne saobraćajnice na Novom naselju, a pogotovo vrlo frekventna raskrsnica Bulevara Jovana Dučića i Bulevara Slobodana Jovanovića (kod crkve).

Pored neospornog saobraćajnog značaja, izgradnja produžetka Ulice Bate Brkića predstavlja i neophodan uslov za privođenje predmetnog zemljišta urbanističkoj nameni. Realizacijom ove značajne investicije, ne samo da će se u znatnoj meri doprineti urbanizaciji i menjanju celokupnog izgleda ovog dela grada, već je očekivano da će ova lokacija postati atraktivna za potencijalne investitore koji će biti zainteresovani za gradnju višeporodičnih stambenih objekata uz buduću saobraćajnicu. Izgradnjom produžetka Ulice Bate Brkića i planiranih objekata doći će do kompletne rekonstrukcije ovog lokaliteta za oko 800 novih stanova i preko 2000 stanovnika.

Novoizgrađena saobraćajnica će, prema projektu, imati dve kolovozne, sa po dve saobraćajne trake po smeru, širine 3m i razdelno ostrvo sa oivičenjima, širine 2m. Duž ulice, sa obe strane, predviđeni su parkinzi za koso parkiranje, a obezbeđen je i dovoljan broj parking mesta za osobe sa posebnim potrebama. Takođe sa obe strane ulice prostiraće se zeleni pojas (širine od 2 do 5m), pešačke staze (širine 3m), biciklističke staze (širine 2m) i po dva autobuska stajališta za svaki smer kretanja vozila.

Ovaj projekat obuhvata i izgradnju kolovoza, parkinga i obostranih pešačkih staza u ulicama Anđe Ranković i Antuna Urbana. Na ukrštanju ulica Anđe Ranković i Braće Dronjak formiraće se kružna raskrsnica. Raskrsnica ulica Anđe Ranković i Bate Brkića će biti trokraka, sa obeleženim pešačkim prelazima. Za sada ovde nije predviđeno postavljanje svetlosne signalizacije, ali uradiće se podzemna infrastruktura kao mogućnost za kasniju semaforizaciju raskrsnice na kojoj se očekuje povećan protok vozila u budućem periodu, odnosno nakon izgradnje novoplanirane ulice u produžetku Anđe Ranković.

Postojeći semafor na četvorokrakoj raskrsnici Futoški put, Ilariona Ruvarca i Bate Brkića biće prilagođen rekonstruisanom stanju na raskrsnici i biće dodatno opremljen vremenskim displejima, kao i zvučnim uređajem za slepe i slabovide osobe.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay